Rozhovor se čkyňským Leninem

V masopustním průvodu tuhle trojku nepřehlédnete. Je s nimi pravidelně největší legrace – Pavel Turek, Petr Járka a Jarda Valta. Stejné to bylo i letos, když vyrazili do ulic s mauzoleem V.I Lenina. „Vasil – jeden ze strážců ztratil flintu. Za trest skončil v Potěmkinově vesnici. Vrátit se může až o příštím masopustu,“ uvádí v rozhovoru pro wwww.ckyne.eu Pavel Turek.

Pavle, proč právě Lenin a jeho mauzoleum?

 

Hledali jsme takovou masku, kde bychom se mohli uplatnit všichni tři a prodali svůj um, kouzlo osobnosti a šarm.

 

Popiš čtenářům složitý proces vymýšlení této masky?

 

Vymýšlení masky vzniklo samozřejmě u piva. Tuto masku jsme měli v plánu už vloni, ale překazila nám to nemoc jednoho důležitého člena stráže – Vasila. Uniformy si čestná stráž půjčila od dobrovolných hasičů. Mauzoleum vznikalo asi týden v hasičárně. Tímto bych chtěl moc poděkovat šikovným truhlářům – Jirkovi Chrstošovi a Petrovi Hanzalovi, kteří dodali flinty a rám.

 

Jak na vás reagovali místní?

 

Místní reagovali různě. Někteří se báli nahlédnout s tím, co je tam vlastně čeká, byli i tací, kteří se šli podívat i třikrát, neboť nevěřili, že tam Vladimír může být. Tanečky nebyly žádný, ale focení ano.

 

Byl jsi někdy ve skutečném mauzoleu V.I. Lenina?

 

Ve skutečném mauzoleu jsem nikdy nebyl, ale vše jsme řádně nastudovali v knihách a z fotografií, aby vše bylo dost věrohodné.

 

S Petrem Járků a s Jardou Valtů jste tradičními účastníky masopustního průvodu. Připomeň čtenářům za co jste šli v předchozích letech?

 

V minulých letech jste nás mohli vidět:  2009 – DUO EVA & VAŠEK + manager, 2010 – Maminka se dvěmi roztomilými ratolestmi, kteří marně hledaly tatínka, 2011 – Jihočeská zabijačka, 2012 – pauza- šel jen Jarda Valta. 2013 – mauzoleum.

 {gallery}ckyne/2013/unor_2013/rozhovor_s_Leninem{/gallery}


Masopustní průvod je náročný. Celý den v terénu. Kořalku dostáváš na každém kroku. Večer ještě merenda na sále. Jak pro tebe sobota skončila?

 

Celý den chodit je fakt zápřah pro každého v průvodu. Akorát je mi moc líto Vasila, který na masopustní zábavě ztratil flintu. Za trest byl deportován stavět Potěmkinovy vesnice. Bude tam až do příštího masopustu. Já osobně jsem byl rád, že jsem přežil.

 

Už přemýšlíte, za co půjdete příště?

 

Něco se klube, ale nic nebudu dopředu prozrazovat, berte to jako pozvánku na příští masopust.

 

 

Zabijačka během čkyňského masopustu v podání pánů Turka, Járky a Valty:

 

http://www.youtube.com/watch?v=vSoAZxKM234

(pp)