Nová knihovna slavnostně otevřena

Číselně vyjádřeno: tři knihovnice, čtyřicet tři tisíc knih a s nimi více než devět set čtenářů našlo nový azyl. Po téměř dvouměsíčním stěhování se mohlo ve středu odpoledne konat slavnostní otevření knihovny v nových prostorách – v budově bývalé lesnické školy v centru města.

 

Otevření  knihovny v nových prostorech se setkalo s nečekaně velkým zájmem vimperských obyvatel, kteří do posledního místa zaplnili chodbu v přízemí lesnické školy. Ta odděluje dvě části knihovny – pro dospělé a pro děti. Slavnostní atmosféru, ke které připěli kulturním vystoupením žáci protější ZŠ TGM, nenarušil ani zvuk sbíječky rámusící v další části objektu.

 

Vimperk měl dvojnásobné štěstí, ohodnotil starosta Vimperka Bohumil Petrášek to, že se nakonec knihovna usídlila v budově lesnické školy, v budově s historickým nádechem. Původně totiž město uvažovalo o přestěhování do TKB, ale neobdrželo na stěhování a rekonstrukci interiéru TKB dotaci. Podruhé vidí štěstí v tom, že město dostalo od kraje možnost bývalou lesnickou školu odkoupit, a tím přestěhovat městskou knihovnu na lepší místo.

 

Nové prostory, kam se vešla nově i čítárna a k dispozici jsou čtyři počítače pro veřejnost (dva v dětském oddělení a dva v dospělém), ocenila i vedoucí vimperské knihovny Milada Šmídová, která stěhovala knihy již podruhé, takže přesun knih proběhl bez komplikací. Nejenže bude knihovna blíže čtenářům díky poloze v centru a v sousedství základní školy a nová knihovna je oproti bývalému sídlu u nádraží i větší,  ale jak podotkla: “Ta budova má duši.”

 

Slavnostní přestřižení pásky provedla místostarostka města Jaroslava Martanová, František Kadoch, dlouholetý kronikář města a šumavský spisovatel, a Jan Suchl, prozaik a rodák z nedalekého Zdíkovce, který na slavnostní otevření knihovny vážil cestu až z Liberce.

 

 

Josef Rychtář

 

foto: Jiří Šejna

 

{gallery}vimperk/jiri_sejna/2013/unor/knihovna/{/gallery}