snowboard

Vimperští snowboardisté vyráží do Rumunska na zimní olympiádu mládeže

Vimperské gymnázium se může pochlubit v rámci republiky cenným prvenstvím. Na zimní olympiádu mládeže, která se letos koná v rumunském Brašově, vysílá, nepočítaje kolektivní sporty, nejvíce studentů. Mimo dvou lyžařů-běžců Luďka Šellera a Andrey Klementové (informovali jsme zde) vyrazí hájit barvy Vimperka a České republiky také čtyři snowboardisté pod vedením trenéra Jakuba Frajkora. Dejme mu tedy slovo, aby představil dosavadní program jeho skupiny a plány na nejbližší dny a týdny.

 

snb

 

Letošní sezóna pro nás začala stejně jak minulý rok – tři pětidenní soustředění na ledovci Hintertux s českou snowboardcrossovou reprezentací. Vše probíhalo za stálého dohledu těch nejlepších a nejzkušenějších trenérů. Základní jízda, skoky, boule, klopené zatáčky a nakonec jízda v crossové trati. Ve všem jsme měli místo na zlepšování, a tak jsme nelenili a vrhli jsme se do zdokonalování. Čas tak rychle utekl, že listopadové a prosincové soustředění byly za námi a my jsme se pomalu začali chystat na poslední soustředění před prvními závody. Do poslední chvíle jsme nevěděli, kde se uskuteční, v Čechách nebylo příliš sněhu a další soustředění v zahraničí by bylo finančně náročné. Nakonec jsme se domluvili s areálem Dolní Morava, kde postavili crossovou trať ze sněhu z celé sjezdovky jen kvůli české sbx reprezentaci a juniorské sbx reprezentaci. Celému areálu patří velké Dík. Přípravy na závody vrcholily, avšak čekalo nás překvapení. S nedostatkem sněhu se nepotýkalo jen Česko, ale i země, kde se měly závody pořádat. Tudíž z našeho plánu jsme museli vyškrtnout už z tak hubeného seznamu hned troje závody. Letos se většina FIS závodů jela nebo jede v Americe a v Rusku. Nakonec jsme se na první závody dostali až 2.-3. února 2013. Výsledky z těchto závodů byly nejlepšími výsledky z dosavadní závodní kariéry všech jezdců. A mohly být ještě lepší. Ale průměrnými vosky nemůžeme konkurovat na čerstvém sněhu vůbec nikomu. Touto chybou jsme se poučili a díky klubu SNOWRIDERS jsme se mohli vybavit vosky na vysoké úrovni. Na další závody jsme již řádně připraveni a pokud naši jezdci zajedou stejně dobře, můžeme čekat mnohem lepší výsledky.

 

Co nás čeká nyní?

 

Jedna z největších soutěží v Evropě – Zimní olympiáda mládeže v rumunském Brašově. Do výběru českých olympioniků se dostali z vimperského gymnázia studenti Michal Hanko, Radek Vintr, Vendula Hopjáková a Petra Hlávková. Pro Petru jsou tyto velké závody premiérou, ale zbytek týmu jsou ostřílení mazáci, kteří se minulou sezónu již setkali s atmosférou mezinárodních závodů. To však nemění nic na tom, že Petra je na tyto závody také velmi dobře připravená. Čeští reprezentanti odlétají v sobotu 16. února z Prahy do Brašova, kde budou týden bojovat o cenné kovy.

 

To však nejsou poslední velké závody. V neděli 24. února se koná mistrovství republiky na Dolní Moravě, kde bychom chtěli atakovat bednu vítězů. A vrchol sezóny nás čeká 28.února – mistrovství světa v Turecku, kde máme opět svá želízka v ohni – Daniela Sýkoru, Michala Hanka a Vendulu Hopjákovou.

 

Závěrem musím poděkovat mateřskému klubu SK Snowriders Vimperk, Gymnáziu Vimperk, a všem sponzorům – Hanko CZ s.r.o, Vavi, Město Vimperk a Jihočeský kraj.

 

 

Jakub FRAJKOR

 

foto z loňského MS juniorů: Lenka Dvořáková