penize

V městském prasátku zbylo více peněz

Téměř stopadesátimilonový bude nakonec rozpočet města Vimperk pro rok 2013. Je to o skoro dvacet milionů více, než bylo původně plánováno a schváleno.

 

„Je to díky tomu, že došlo k přesunu financování akcí z loňského roku do roku letošního,” vysvětluje jeden z důvodů navýšení starosta města Bohumil Petrášek.

 

„Byl tam zapojen zůstatek finančních prostředků ve výši 19,3 milionu,” informoval starosta. „My jsme při tvorbě rozpočtu pro letošní rok počítali se zůstatkem na účtu ke konci roku ve výši 13 milionů, přitom ve skutečnosti zbylo přes 32 milionů,” dodává na vysvětlenou pozitivního zjištění místostarostka Jaroslava Martanová.

 

Podle místostarostky si vedení města ponechává určitou finanční rezervu. „Přesnou cifru přebytku se pak dovídáme, až se uzavře hospodaření jednotlivých odborů,” osvětluje.

 

Radnici se podle Jaroslavy Martanové podařilo ušetřit na investičních akcích. Jako příklad uvádí stavební práce, které město v loňském roce realizovalo z přebytku za rok 2011. Původně měly opravy komunikací a v objektech základních škol spolknout 10,6 milionu. „Vysoutěžením se nám podařilo ušetřit 3,6 milionu. I když jsme z této částky provedli další akce, přesto nám ještě 1,4 milionu zbylo,” dodává místostarostka.

 

Město Vimperk bude tedy hospodařit v letošním roce s rozpočtem ve výši 148 039 900 korun.

 

 

Josef Rychtář