Vimperk si pozval na vysvětlení Romy ze Sokolova

Vimperk si chce vzít příklad ze Sokolova a podobně jako tam chce zřídit asistenty prevence kriminality. Ve čtvrtek odpoledne se na toto téma konala v sále MěKS informativní schůzka, na níž přijeli ze Sokolova velitel místní městské policie Petr Kubis spolu se třemi Romy, kteří vykonávají práci asistentů, představit program, který se jim maximálně osvědčil.

 

 

 

{gallery}vimperk/2013/unor/asistent/{/gallery}

 

Do sálu dorazilo na třicet posluchačů, odhadem minimálně polovina se zájmem ucházet o nově plánovaná dvě pracovní místa (soudě podle toho, jak si na konci setkání zájemci brali dotazníky domů k vyplnění). Jak zdůraznila místostarostka Jaroslava Martanová, nejprve město musí uspět s žádostí v programu Plánu prevence kriminality, pak teprve by asistenti začali ve Vimperku fungovat. „A také musíme vhodného kandidáta najít,” dodává.

 

Sokolov není průkopníkem preventivních hlídek, ale protože z rozsáhlé ankety mezi místními občany vyplynulo, že se ve městě necítí bezpečně, hledalo západočeské město všechny možnosti, jak situaci zlepšit. A vytvoření hlídek se v městě, kde Romové tvoří pětinu obyvatelstva, se ukázalo jako výborný krok. Proto v současné době jezdí velitel sokolovských strážníků spolu s asistenty do různých měst po republice a osvětluje jejich činnost.

 

Podle názoru Petra Kubise asistenti slouží především jako spojnice mezi majoritní a minoritní společností a jako pomoc lidem ze sociálně vyloučených lokalit. „Preventivní hlídky pomáhají ráno u přechodů, během dne pak na úřadech práce a dalších institucích, doručují korespondenci, často fungují jako mezičlánek mezi školou a rodinou,” popsal sokolovský vrchní strážník část jejich činnosti. Jak zaznělo ve čtvrtek odpoledne, asistenti jsou sice zaměstnanci města, ale nikoliv členy městské policie, od velitele strážníků, případně jiného člena sboru, jsou jen úkolováni. Jeden ze sokolovských asistentů se ovšem tak osvědčil, že se od Nového roku stal městským strážníkem.

 

Jak přiznal jeden ze sokolovských asistentů prevence kriminality Františka Dunka, ze začátku své práce se museli vypořádat s nepřízní své komunity, ale už se jim povedlo získat důvěru svých spoluobčanů. „Už se nám stalo několikrát, že jsme měli telefon, kde volající si přál raději přítomnost preventivní hlídky, než městskou policii, ” uvedl v sále MěKS velitel sokolovské MP.

 

Vzruch přinesla následná diskuze, kdy mimo dalších konkrétních a doplňujících dotazů z pléna jeden z přítomných využil svůj prostor spíše pro invektivy vůči vimperskému starostovi, místostarostce a v publiku sedící radní Vávrové.

 

I přesto hodnotila místostarostka Jaroslava Martanová informativní sezení velice pozitivně, především díky návštěvě ze Sokolova: „Každá přímá zkušenost je daleko lepší, než kdybychom vykládali zájemcům suchou teorii.”

 

Do 1.března musí podat zájemci o práci asistenta prevence kriminality přihlášku. Přibližně o dvacet dní později už bude jasno, jestli Vimperk se do programu zapojí. Po dvoudenním školení by preventivní hlídky mohly začít ve Vimperku fungovat. Ale jen do konce roku. Pokud by se asistenti osvědčili, usiloval by Vimperk o pokračování jejich činnosti.

 

 

Josef Rychtář

 

foto: Josef Rychtář