Malují ústy a nohama

GALERIE SIRKUS PŘEDSTAVUJE UMĚLECKÉ PRÁCE HENDIKEPOVANÝCH MALÍŘŮ

 

5. března bude v 17 hodin novém galerijním prostoru Sušice zahájena výstava prací umělců malujících ústy a nohama „Ne ruka, ­ to duše maluje”.

 

sramek 2

Nakladatelství UMÚN ve spolupráci s Galerií SIRKUS představí výtvarné práce hendikepovaných umělců, kteří úrazem, nemocí či vrozenou vadou ztratili tvořivou schopnost rukou. Uměleckou tvorbu těchto malířů pravděpodobně znáte v podobě oblíbených pohlednic, přání a kalendářů s fotografiemi a obrázky malířů malujících ústy a nohama z celého světa.

 

„Sjednocujícím motivem a cílem těchto umělců bylo a zůstává ukázat veřejnosti, že ani člověk s postižením není v životě pasivní, ale tvoří a pracuje podle svých možností jako všichni ostatní lidé. Snaží se v životě prosadit, pro druhé něco vytvořit, být také užitečným,” dodává vedení nakladatelství UMÚN.

 

UMÚN organizuje umělcům malujícím ústy a nohama výstavy doma i v zahraničí. Na sušické výstavě v Galerii SIRKUS budou prezentována výtvarná díla Šárky Dvorské, Pavla Hejhala, Jakuba Hříbka, Tomáše Janouška, Zdeňky Ježkové, Lenky Kalinové, Adriany Přibylové, Veroniky Svatoševé a Petra Šrámka.

 

Všichni vystavující umělci se osobně zúčastní slavnostního zahájení výstavy 5. března. Hned následující den proběhne setkání malířů se studenty ze Sušicka, kde si děti prostřednictvím workshopu zkusí techniky výtvarného projevu hendikepovaných a podívají se, jak malují samotní umělci.

 

V průběhu dubna (4. – 30.4.) galerie vystaví obrazy a kresby žáků a studentů ze Sušicka, které namalovaly děti ústy a nohama. Tato druhá část výtvarné prezentace bude inspirována prácí hendikepovaných umělců a zároveň má přivést žáky k respektu hendikepovaných lidí a k hlubšímu sociálnímu cítění.

Sarah Sofia Huikari, kurátor výstavy