Nebezpečí silnic: šoféři pod vlivem

Denně slýcháme, čteme a vídáme hrozivé nehody na našich silnicích, až příliš často s tragickými následky. Nejčastějším viníkem je – řidič. I když ne vždy může nehodě zabránit, může jí alespoň svým chováním předcházet. Zodpovědnost za volantem, to by měla být samozřejmost, ale….

V poslední době se čím dále tím častěji Policie ČR setkává při silničních kontrolách s řidiči pod vlivem návykových látek. Jak nebezpeční tito lidé za volantem jsou, to tom asi není třeba dlouze diskutovat. Ale nejsou to jen oni, takových „hrdinů” za volantem je víc. Několik případů z poslední doby:

1. března
Kontrolu dodržování rychlosti v obci prováděli policisté z dopravního inspektorátu v Nalžovských Horách. Přitom naměřili řidiči jedoucímu obcí v dopoledních hodinách rychlost 85 km/hod. Když šestatřicetiletého řidiče hlídka zatavila a dostal „dýchnout”, alkoholtester naměřil 0,33 a opakovaně 0,29 promile alkoholu v dechu.

2. března
V Nýrsku policisté v sobotu 2. března v jednu hodinu po půlnoci kontrolovali místního muže ve věku 20 let při řízení motorového vozidla. Provedená dechová zkouška byla pozitivní – přístroj naměřil 0,80 a opakovaně 0,76 promile alkoholu.

Sobotní odpoledne neujel kontrole policejní hlídky dvacetiletý Sušičan, kterého hlídka zastavila v ulici Volšovská. Test na přítomnost návykových látek byl pozitivní na konopí. Muž, podezřelý ze spáchání přestupku, byl převezen k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve a moči.

V Kolinci  policisté kontrolovali tentýž den před půl jedenáctou řidiče vozidla zn. BMW muže ve věku 32 let z Rokycan. Provedená dechová zkouška byla negativní, ale test na užití návykových látek byl pozitivní na látku amfetamin a metamfetamin. Muž byl převezen do zdravotnického zařízení v Sušici, kde se podrobil lékařskému vyšetření.

3. března
V neděli 3. března v půl druhé v noci řídil místní muž ve věku 20 let vozidlo zn. BMW v ulici Příkopy. Dechová zkouška na přítomnost alkoholu prokázala 1,4 promile. Řidič se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve.

(red, p cr)