Z lanovky bude zachraňovat vrtulník

Evakuaci a záchranu osob z těžko přístupného zasněženého terénu a vyproštění lyžařů z porouchané lanové dráhy si zítra a pozítří vyzkouší letečtí záchranáři. Součinnostní výcvik složek záchranného systému se uskuteční ve dnech 6. a 7. března (v době od 11 do 17 hodin) na Šumavě v katastru města Železná Ruda – Špičák, v oblastech Pancíř, Hofmanky, Belveder a na lanové dráze Špičák.

 

letci

Výcvik leteckých záchranářů se v zimním období na Šumavě koná každoročně. Cvičení má za úkol prověřit standardní taktické postupy při záchranných činnostech ve složitém terénu a za extrémních povětrnostních podmínek, a také záchranné postupy na lanové dráze. Důležitým cílem výcviku je ověřit součinnost mezi hasiči-leteckými záchranáři, osádkami vrtulníků a Horskou službou Šumava.

Po oba výcvikové dny budou záchranáři v dopoledních hodinách nacvičovat záchranu osob z nepřístupného zasněženého terénu, odpoledne pak bude výcvik probíhat na lanové dráze Špičák.

Záchranáři budou používat techniky, které umožňují efektivní zásah v horském nebo těžko přístupném terénu za ztížených až extrémních podmínek, mj. nasadí i vrtulník, vyzkouší transport pomocí lanového podvěsu nebo palubního jeřábu.

-red, hzspk-