Když chybí ruce, maluje duše

V úterý odpoledne byla v nové sušické galerii SIRKUS zahájena unikátní výstava obrazů umělců malujících ústy a nohama. To  co zde bylo a je k vidění  na zdech galerie  je silný zážitek.

 

img 6787

 

Ale to co předváděli umělci následující den po otevření výstavy, to doslova bralo dech. Přijeli a ukázali, jak tvoří. Navzdory svému údělu (ale oni sami by to tak asi nenazvali) jsou ve svých uměleckých vyjádřeních dokonalí.

 

img 6642

 

img 6644

 

img 6645

 

Ve středu dopoledne se galerie proměnila v jeden velký ateliér, kde v jednu chvíli spolu s umělci ze sdružení UMÚN kreslilo a malovalo několik desítek dětí ze sušických základních škol, klienti Klíčku a Petrklíče. Přesvědčili se, že koordinace není legrace, ale také že při malování může být zábava a  s výtvarníky našli společnou řeč barev. Navíc děti dostaly i pár dobrý ch rad, jak se s malováním ústy vypořádat, aby obraz byl na papíře a ne na stěnách nebo podlaze.

 

img 6759

 

Kdo tam byl, může potvrdit, že slova  jsou málo – zážitek byl natolik emotivní a zároveň motivující, že  “umělecké ticho”, které značilo plné soustředění, elektrizovalo zvuky všech barev.

 

img 6753

 

img 6757

img 6776

 

S úctou a obdivem se mnozí sklonili před silou vůle a sebevyjádřením. Před dokonalostí, s níž lidé, květiny i zvířata ožívají na  plátnech handicapovaných umělců.

img 6767

 

Výstavu UMÚN v galerii SIRKUS  je možné navštívit do 4. dubna, poté bude instalována její druhá část – obrazy a kresby žáků a studentů ze Sušicka, které namalovaly děti ústy a nohama. Na tu jste zváni až do 30. dubna.

-kopa-