Sušice podpoří lidská práva Tibeťanů

10. března 2013 si prostřednictvím mezinárodní kampaně Vlajka pro Tibet připomeneme 54. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu. K akci Vlajka pro Tibet se 10. března 2013 po celé České republice připojí 465 obcí, měst, městských částí, magistrátů nebo krajů. Mezi nimi také Sušice, která se akce na podporu  svobodných Tibeťanů účastní pravidelně.

 

Kampaň „Vlajka pro Tibet“ vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996. V loňském roce kampaň v ČR podpořilo vyvěšením tibetské vlajky 410 obcí, měst, městských částí nebo krajů. V sousedním Německu akci v loňském roce podpořilo 1200 úřadů, tibetské vlajky druhým rokem vlají také na Slovensku. Akci v České republice koordinuje Občanské sdružení Lungta.

 

V roce 1950 obsadila území Tibetu armáda Čínské lidové republiky. V roce 1959 uprchl dalajlama do Indie, po jeho odchodu ze země vypuklo v Tibetu povstání proti několik let trvajícím represím a čínské politice znevýhodňující Tibeťany v jejich vlastní zemi. Při povstání zemřelo přibližně 80 tisíc Tibeťanů.

 

V Tibetu jsou desítky let porušována základní lidská práva, včetně systematického potlačování svobody slova, politického a náboženského vyznání, národní a kulturní identity. Tibeťané se stali menšinou ve své vlastní zemim jsou jim odírána práva na vzdělání, zdravotní péči, používání mateřského jazyka aj. Dochází k cenzuře sdělovacích prostředků a internetu. Lidé jsou zatýkáni, zadržováni a souzeni bez práva na obhájce a řádný soudní proces. Dochází k mučení politických vězňů a k diskriminaci jejich rodinných příslušníků.

 

Za poslední tři roky si sebeupálení, jako nejkrajnější formu protestu proti politickému, kulturnímu a náboženskému útlaku ze strany Číny zvolilo 107 Tibeťanů. Jen v listopadu 2012 se podle dostupných informací upálilo 28 Tibeťanů.

 

Podporu akci formou vyvěšení tibetské vlajky 10. března 2013 schválila rada města  na konci ledna.

-red-lungta-