Pod modrým majákem

Oslavy k dvacetiletému výročí existence jednotky profesionálních hasičů v Sušici proběhly v pátek 8 . března.

Když zazní siréna a po ulici projede červenobílé auto s modrými majáky, většinou se každý alespoň ohlédne a přemýšlí, kam jedou tentokrát. Kde hoří, kdo je v ohrožení života, kdo potřebuje pomoc… Jsou tu vždy když je potřeba a jsou připraveni nasadit veškeré síly k tomu, aby zachraňovali.

 

 

92

 

 

1. ledna 1993 je datum, k němuž se váže počátek historie profesionálních hasičů v Sušici, kteří se „starají” o jeden z nejrozlehlejších hasebních okrsků. Jejich působnost není omezena katastrem Sušice, ale zahrnuje oblast od Kvildy přes novou Hůrku, Velhartice, Kolinec, Zbynice, Rabí, Soběšice, Strašín až po Kašperské Hory. Území zhruba 30 měst a obcí a 60 jednotek Sboru dobrovolných hasičů.

 

 

Za dvě desítky let se změnilo mnohé. Především to, že s přechodem požární ochrany pod stát vznikl Hasičský záchranný sbor ČR a zaměstnanci přešli do služebního poměru. Stali se spolu s policií a záchranáři  pilíři IZS, který dostal v roce 2001 punc oficiality, ačkoliv v podstatě fungoval už od roku 1993.

 

V roce založení byl ředitelem Požárního sboru okresu Klatovy Bohumír Bucifal st. , velitelem stanice v Sušici byl Jiří Polanka, od roku 2010 je velitelem stanice HZS Sušice Petr Ježek.
Změn bylo za dvacet let hodně. Obměnilo se složení směn, vylepšila technika, změnily požadavky na profesní dovednosti. Zatímco od začátku používala jednotka HZ převážně techniku města Sušice, dnes má vlastní moderní vybavení, včetně vozového parku, kam patří i ‘lesní speciál’.

 

Hasiči zasahují u stovek případů ročně; zachraňují značné majetkové i penězi nevyčíslitelné hodnoty. Za posledních deset let zasahovali ve více než 3 100 případech požárů, dopravních nehod, technických zásahů, záchrany osob, mimořádných událostech ad.

 

Na to vše se při páteční oslavě vzpomínalo. Popřát hasičům do dalších let působení v Sušici přijeli zástupci krajského ředitelství, ředitel územního odboru Klatovy, ale také ti, s nimiž se při zásazích často pracovně setkávají a jejich spolupráce je pilířem úspěšných zásahů – velitel městské policie, zprostředkovaně velitel OO PČR v Sušici a šéf sušických záchranářů.

 

5

Nezapomnělo se ani na ty kteří v Sušici v roce 1993 také začínali a kteří už se bohužel oslavy dvacátého výročí trvání jednotky HZS nedočkali.

 

Nechyběly samozřejmě ani dárky – hned dvojnásobnou ochranu v podobě patrona hasičů sv. Floriána předal Petru Ježkovi bývalý velitel stanice Jiří Polanka i současný ředitel ÚO HZS v Klatovech plk. Ing. Aleš Bucifal.

 

8

 

7

Záběry ze slavnostního setkání a fota z činnosti hasičů najdete ve fotogalerii.
-red-