Tajtrlík poprvé v Sušici

Přehlídky dětských dramatických souborů patřily dříve spíše větším městům, letos se festival uskuteční také v Sušici, v prostorách nového kina. Ředitelky Sušického kulturního centra MgA. Jitky Doubravové jsme se zeptali na podrobnosti připravovaného programu.

Už se podobná přehlídka v minulosti v Sušici konala, nebo je to sušická premiéra?
„Sušický tajtrlík se koná letos poprvé, dříve musely soubory jezdit do Plzně na Plzeňského tajtrlíka. Vzhledem k tomu, že v našem okrese počet dramatických souborů vzrostl, rozhodli jsme se letos s občanským sdružením Johan uspořádat tento festival i v Sušici.”

 

O co přesně jde?

„Jedná se o oblastní festival dětských divadelních, recitačních a loutkářských kolektivů z Pošumaví, který je zároveň postupovou přehlídkou s výběrem do krajského kola s názvem Tartas, který proběhne od 19. do 21. dubna v Dobřanech. Součástí festivalu je také povídání pozvaných odborných lektorů s vedoucími souborů o odehraných představeních.”

 

Je to určitě divácky atraktivní formát pořadu – jak vypadá scénář toho sušického?
„ Na prvním ročníku Sušického tajtrlíka, který bude oficiálně zahájen v pondělí 11.3. ve 13:30 hodin vystoupí tyto soubory:

13:40 Sirky (Klatovy) – Císařovy nové šaty, aneb kdo v hradech čeká na štěstí, ten se nedočká
14:15 Pecky (Domažlice) – Tatínku, ta se ti povedla
14:25 Pecky (Domažlice) – O kmotře, která počítala kolikrát kdo kýchl
14:45 Loutkový kroužek Dlouhá Ves – Hanička a Baba Jaga
15:45 Srdcový osmilístek (Horažďovice) – O myšce Kyšce a myšce Hryžce
15:55 Kropuchy (Horažďovice) – Karty
16:15 Dramatický kroužek při ZŠ Kolinec – Svatební košile
17:00 povídání s lektory a vedoucími souborů v kavárně; pro děti proběhne v kinosále projekce nového českého filmu Čtyřlístek
18:30 zakončení přehlídky

Je přehlídka otevřená veřejnosti?
„Ano, přehlídka je určena jak široké veřejnosti, rodičům a spolužákům dětí, tak také samotným účinkujícím. Díky tomu, že budou mít možnost vidět tvorbu jiných souborů, získají cenné zkušenosti. Možnost vystoupit na veřejnosti v opravdovém divadelním prostoru s divadelním nasvícením, před zraky opravdového publika je pro děti kromě zkušenosti také velkou motivací.”

 

Může na přehlídku jako divák přijít kdokoliv, nebo je třeba si nějakým způsobem zajistit předem místo?

„Přijít může samozřejmě kdokoliv, kapacita sálu v kině je 217 míst, lístky se budou prodávat na místě. Diváci se mohou zúčastnit buď celé přehlídky , nebo jednotlivých představení Vstupné na přehlídku je 30 Kč, na odpolední film Čtyřlístek 110 Kč.”

 

Máte mezi soubory svého favorita nebo vybrala byste něco na co byste diváky zvlášť pozvala?
„Vzhledem k tomu že jde o první takový počin, zvu všechny na celou přehlídku. Nejde vybrat nebo poukázat na někoho zvlášť – většina ze souborů se sušickému publiku představí poprvé a tak nechám posouzení na nich.”

 

Kdo zasedne v porotě, která bude výkony jednotlivých souborů posuzovat?
„Úkol porotců budou plnit Jana Wertigová, Jakub Doubrava a Bára Šťastná.”

 

Jaká bude odměna pro nejlepší soubor?
„Největší odměnou je samozřejmě postup do krajského kola, ale pro všechny zúčastněné je připravena kromě drobných odměn projekce filmu Čtyřlístek.”

 

Děkuji za odpovědi. Diváci najdou podrobný program v rubrice AKCE DNE.
(pan)