Poplatek ze vstupného nepokryje ani náklady na jeho správu

Příjem deset tisíc, náklady patnáct tisíc. K tomu nespokojení někteří pořadatelé kulturních akcí, kteří se domnívají, že ne všichni konkurenti dodržují platná ustanovení. Taková je bilance vyhlášky stanovující povinnost pořadatelům kulturních akcí ve Vimperku odvádět poplatek ze vstupného.

 

img 5846

Milan Straka (vpravo) diskutuje na zastupitelstvu o smyslu vyhlášky (foto: Josef Rychtář)

 

Pokud se pořádá ve Vimperku kulturní akce, je povinen její pořadatel podle městské vyhlášky č. 5/2010 zaplatit poplatek ze vstupného. Nejpozději pět dní před začátkem akce musí nahlásit příslušné referentce na odboru kultury, školství a cestovního ruchu, kde uvede druh akce, datum, hodinu a místo jejího konání, výši vstupného a adresu pořadatele. Do patnácti dnů po skončení akce pak musí poplatek zaplatit. Město určilo široký okruh akcí, na něž se výběr nevztahuje. Z placení jsou osvobozeny akce sportovního charakteru, pro děti a mládež, koncerty vážné hudby, divadelní představení, výstavy, vernisáže, galerie, taneční kurzy a kurzy společenské výchovy a akce pořádané nebo spolupořádané městem. Pro kulturní akce vyhláška stanovuje pětiprocentní poplatek z vybraného vstupného, z prodejních akcí, burz, aukcí a ostatních akcí je povinnost zaplatit 20 procent ze vstupného.

 

Podle vybrané částky v minulých letech se zdá, že ve Vimperku ‘chcípnul pes’. Podle podkladů, které máme k dispozici, pořadatelé zaplatili v posledních třech letech na poplatcích částku mezi deseti až patnácti tisíci korun za rok. V roce 2012 vybrala radnice 10 510 korun (do celkového úhrnu chybí ještě vyúčtování za část prosince). Jednoduchými matematickými počty tak měli pořadatelé utržit ze vstupného cca 200 tisíc korun. Buď dokázali svoji akci správně zaškatulkovat do výjimek stanovených vyhláškou, aby se placení vyhnuli, nebo existuje druhá varianta, o které mluví referentka odboru kultury, školství a cestovního ruchu Renata Lešková, jež má správu poplatků na starosti. “Děje se, že nám pořadatelé vůbec akci nenahlásí,” přiznává. A ona nemá páky k tomu, aby poplatník byl za toto sankcionován, neboť ve vyhlášce není stanovena pokuta za neoznámení. Výběr komplikuje i skutečnost, že za placení je odpovědný pořadatel, nikoliv vlastník objektu.

 

Z podkladů rovněž vyplývá, kolik stojí radnici agenda výběru poplatku. Tuto částku odhadl tajemník města Zdeněk Ženíšek na zhruba patnáct tisíc korun.

 

Na posledním zasedání zastupitelstva se proto vedla debata, zda má smysl vůbec poplatek vyžadovat a zda by nebylo lepší část městské vyhlášky č.5/2010 věnovanou výběru poplatku ze vstupného raději vyškrtnout.

 

Velmi kriticky se postavil k postupu úřadů a jeho neochotě kontrolovat všechny subjekty v diskuzi na zastupitelstvu Milan Straka, jednatel společnosti vlastnící kulturní dům Cihelna. Právě on inicioval u zastupitelů zařazení projednání zrušení poplatku do programu jednání. Podobně se vyjadřuje i v článku a následné diskuzi o budoucnosti Cihelny, který jsme zveřejnili zde.

 

Konkrétně Milan Straka hovořil na zasedání zastupitelstva o koncertu kapely Tři sestry ve Vimperku na podzim loňského roku, z něhož podle jeho informací nebyl odveden poplatek vyplývající z vyhlášky. “Akce Tři sestry nebyla správci poplatku v řádném termínu (ani jinak) stanoveném vyhláškou nahlášena. Pořadatel akce nám není známý a z této akce nebyl uhrazen poplatek vypočítávaný na základě OZV č.5/2010,” potvrdila pravdivost jeho tvzení Renata Lešková.

 

“Kvůli deseti tisícům si děláme zbytečně zlou krev,” uvedl mimo jiné na zastupitelstvu Pavel Dvořák.

 

“Přikláním se ke zrušení poplatku. Pro organizace, které chtějí něco ve Vimperku pořádat, je to spíše forma pokuty. Navíc se ukazuje, že vymahatelnost vyhlášky je diskutabilní, dokonce jestli je vůbec možná,” souhlasil jeho kolega z klubu Roman Hajník. V podobném duchu hovořili i Jiří Cais a Věra Vávrová.

 

Zdeněk Ženíšek coby tajemník městského úřadu označil za viníka stavu samotné pořadatele, neboť podle jeho slov si neplní povinnosti stanovené vyhláškou. “Pokud vyhláška stanovuje pořadatelům jasné povinnosti, pak mi připadá jejich kontrola, s prominutím, jako buzerace,” myslí si tajemník města Zdeněk Ženíšek. Jak přiznává, úředníci ani nemají možnost dohlédnout nad správným výběrem stanoveného poplatku. Kontrolující úředník by musel pracovat přesčas, na což nejsou přidělené prostředky “Nejsem přesvědčen o tom, že kontrolující osoba je schopna správně zkontrolovat počet účastníků akce ve vztahu vstupnému, ” dodal ještě.

 

Zastupitelé nakonec zaúkolovali finanční a kulturní odbor zpracováním statistiky výběru poplatku a rovněž mají úředníci těchto odborů zjistit, jak se s poplatkem ze vstupného vypořádali v jiných městech. Následně podle těchto údajů zpracuje finanční výbor analýzu, zda má smysl nechávat v platnosti vyhlášku stanovující povinnost pořadatelů odvádět poplatek.

 

 

Josef Rychtář