Vimperští cyklisté zahájili sezonu, jejím vrcholem bude mistrovství světa

Na novou cyklistickou sezonu se připravoval tým České spořitelny Specialized junior v oblíbené destinaci jižního Toskánska u městečka Scarlino. Příznivé počasí v této oblasti dovolilo závodníkům kvalitně potrénovat a nejpilnější najeli za desetidenní soustředění až 1200 kilometrů. Tým absolvoval soustředění v omlazené sestavě, když ke zkušeným závodníkům Martinovi Stoškovi a Janu Vastlovi, Filipovi Kubínovi a dalším studentům sportovního gymnázia ve Vimperku přibyli nováčci Jan Kovář, Jaromír Skála a Ondřej Lutovský.

 

{gallery}vimperk/2013/duben/cykliste/{/gallery}

 

Do nové sezony jde tým opět s ambicemi na zisk medailových pozic na mistrovství republiky a v závodech českého poháru. „Především ale chceme uspět na mezinárodních závodech a závodech světového poháru, kde by si měli nejlepší závodníci vybudovat takovou pozici, aby mohli útočit při mistrovství Evropy a světa na čelní pozice ve výsledkových listinách. Tomu napomáhá i statut UCI, který tým České spořitelny Specialized junior jako jeden ze dvou českých týmů získal od mezinárodní cyklistické federace,” prozrazuje plány šéf týmu Jiří Lutovský.

 

Lídry týmu zůstávají Martin Stošek, který přestoupil do kategorie U 23 a měl by prokázat rostoucí výkonnost v nominaci na mistrovství Evropy a světa, dále pak úřadující mistr republiky mezi juniory Jan Vastl, který bude nejenom obhajovat titul, ale pokusí se zaútočit na nejvyšší místa ve světovém poháru, mistrovství Evropy a světa, rovněž i Filip Kubín, který by se měl prosadit mezi tři nejlepší juniory v Čechách, a Luděk Šeller by měl zúročit svoje vynikající mezinárodní úspěchy na lyžích i na horském kole. Mezi nové posily patří Jan Kovář, student prvního ročníku sportovního gymnázia ve Vimperku, loni druhý na mistrovství republiky v Peci pod Sněžkou mezi kadety, letos prvním rokem junior.

 

„Je s podivem, že Český svaz cyklistiky již čtvrtý rok absolutně ignoruje výsledky tohoto týmu a je otázkou, jak funguje systém a financování center mládeže ČSC, když nejlepší závodníci v juniorské kategorii zde nejsou zařazeni,” zamýšlí se Jiří Lutovský. Vimperským cyklistům tak nezbývá než se spolehnout pouze na sponzorské zajištění ze soukromých zdrojů. Proto je podpora firem České spořitelny, Specialized Eastern Europe a dále Technicoat a.s., VW Auto Samohýl, Kalas, Metrostav, High 5 a Bikeworx pro existenci úspěšného juniorského týmu zásadní. Díky sponzorům budou nejlepším závodníkům k výsledkům pomáhat nově 29″ kola Specialized Stumpjumper Carbon XTR.

 

První závody v nové sezoně pojedou vimperští cyklisté v druhé polovině dubna v Německu, zpčastní se místní Bundesligy v Munsingenu a Heubachu, prvními vrcholy sezony pak budou květnové a červnové závody světového poháru a červnové mistrovství Evropy ve Švýcarsku.

 

 

(jr)

 

foto: archiv Česká Spořitelna Specialized Junior MTB team