Sušice bude mít hezčí památky

Město přispěje na opravu kostelů spolu s Ministerstvem kultury

(aktuálně/ověřeno) Na posledním jednání zastupitelé odhlasovali zařazení dvou kulturních památek k financování z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón na rok 2013. Do programu byl zařazen kostel Nanebevzetí Panny Marie a klášter sv. Felixe.


Město Sušice se na jejich opravách bude podílet celkem částkou 330 000 korun, přičemž obě kulturní památky získaly také dotace z Ministerstva kultury. Dotace, společně s příspěvkem města a podílem vlastníků objektů, pokryjí náklady na rekonstrukce kostelů nacházejících se v městské památkové zóně.

Finanční podíly jsou následující:
Kostel Nanebevzetí Panny Marie – oprava krovu, výměna střešní krytiny (2.etapa)
– v celkové sumě                 450.103,- Kč s DPH
Příspěvek z rozpočtu MK      190.000,- Kč
Příspěvek z rozpočtu města 210.000,- Kč
Podíl vlastníka                        50.103,- Kč

 

Kapucínský klášter č.p. 1/III. s kostelem sv. Felixe – oprava fasády, provedení fasádního nátěru
– v celkové sumě                   382.626,- Kč bez DPH
Příspěvek z rozpočtu MK        210.000,- Kč
Příspěvek z rozpočtu města   120.000,- Kč
Podíl vlastníka                          52.626,- Kč

 

V rámci udržování a oprav dalších kulturních památek v městské památkové zóně dále zastupitelé odhlasovali příspěvek 100 000 Kč na obnovu kulturní památky čp. 116/I v Klostermannově ulici..

 

Co odhalí stavebně-historický průzkum?

V září 2012 vzala na vědomí rada města žádost PhDr. Jana Lhotáka o možnost provedení stavebně-historického průzkumu kostelů sv. Václava a Nanebevzetí Panny Marie. Odbor školství, památkové péče a cestovního ruchu tuto možnost, za účasti všech dotčených, prověřil a na základě výsledku jednání byl k provedení průzkumu osloven Ing. Mgr. Jan Beránek z ředitelství Národního památkového ústavu v Praze.

V únoru 2013 proběhlo další jednání, kde Mgr. Beránek předložil rozpočet obou průzkumů – 140 tis. Kč na kostel sv. Václava a 80 tis. Kč na hřbitovní kostel.
Následně rada města doporučila poskytnout příspěvek na průzkum v kostele sv. Václava, který bude realizovaný a dokončený v letošním roce. Hřbitovní kostel Nanebevzetí Panny Marie bude prozkoumán v roce následujícím.

-red-