meks

Město doplácí na špatné materiály

Dvě akce provedené v devadesátých letech ve Vimperku se nepovedly. Následky bude muset současné vedení města řešit. Když ne v nejbližší době, pak výhledově určitě. Podle starosty Bohumila Petráška není na vině provedení stavebních prací, ale použitý materiál. „Ne všechny stavební výrobky v té době byly dostatečně kvalitní,” je přesvědčen.

 

meks

Na střeše budovy MěKS se nachází nekvalitní krytina

 

Nekvalitní materiál, z něhož byly vyrobené betonové roury, má dle slov starosty velký podíl na špatném stavu kanalizace v ulici 1.máje od křižovatky s ulicí Hřbitovní až dolů ke křižovatce s ulicí Sušická. „Ale špatný stav rour rovněž zapříčiňují ve zvýšené míře používané saponáty a další chemické látky,” přidává další aspekt Bohumil Petrášek. Rekonstrukce kanalizace v této ulici proběhla ve druhé polovině devadesátých let a město už se musí počítat s opětovnou opravou. Město si nechalo odbornou firmou provést kamerový průzkum stavu kanalizačního potrubí. „Z výsledků budeme vědět, co nás čeká, a budeme muset najít finanční prostředky na opravu,” říká starosta.

 

Druhým objektem, který se potýká s nekvalitním materiálem, je budova kulturního střediska. Zde dochází k praskání střešní krytiny, která zde byla v devadesátých letech položena, což má za následek zatékání. Sice už se o nové střeše na budově MěKS uvažovalo už loni, ale ani letos na akci nedojde. Radnice si totiž nechala propočítat sumu, kterou by výměna střešní krytiny spolkla. A odhadované čtyři miliony korun se jí prozatím dát nechce. Proto bude letos docházet jen k výměně prasklé krytiny ze zásob, které městu zanechal tehdejší dodavatel.

 

 

Josef Rychtář