pa220855

Nový majitel stále není znám

Budova v areálu U Sloupů, kde dříve měla armáda správu budov, stále nezná svého nového majitele.

 

pa220855

 

O objekt nejprve projevil vlastních sousedních pozemků Jiří Kůs, jemuž by se objekt hodil v podnikání. Protože radnice nemůže prodat svůj majetek bez výběrového řízení, schválili zastupitelé na svém prosincovém zasedání záměr na odprodej.

 

Na svém dalším zasedání v lednu se ale zastupitelé nedokázali shodnout, komu nemovitost prodají. Zda prvnímu zájemci, nebo další osobě, která projevila o prodej zájem a nabídla cenu o třicet tisíc vyšší. Tomáš Dubský chtěl zanedbaný objekt zrekonstruovat pro bydlení. Proto měli oba uchazeči, Jiří Kůs a Tomáš Dubský, představit své záměry, což na zasedání zastupitelů v březnu učinili. Ani tentokráte se nenašla nadpoloviční většina, která by odhlasovala prodej jednomu ze zájemců. Padlo tehdy rozhodnutí na vypsání nového záměru prodeje, kde jediným rozhodujícím kritériem bude cena.

 

Prodej se však do dnešních dnů neuskutečnil. Po více než půl roce od prvotního zájmu na odkoupení stále není jasné, komu bývalý výstrojní sklad v areálu U Sloupů připadne. Na vině je od ledna platná povinnost mít při prodeji vypracovaný energetický audit nemovitosti – průkaz energetické náročnosti budovy (PENB). „V současné době je zpracováván a až ho budeme mít k dispozici, zveřejníme záměr prodeje,” objasnil nám starosta Vimperka Bohumil Petrášek.

 

Podobná situace je i u objektu bývalé knihovny. Ani tam radnice nemůže začít s prodejem dříve, než bude hotov průkaz energetické náročnosti budovy. Ten slouží novému vlastníkovi k tomu, aby věděl, s jakými náklady má v souvislosti s provozem nemovitosti počítat. Podobně jako je tomu například u ledniček.

 

 

 Josef Rychtář