Z Vimperka za Harry Potterem

Kdo z  milovníhů příběhů J. K. Rowlingové o mladém kouzelníkovi Harrym, by nezatoužil alespoň na chvíli osobně nahlédnout do magické bradavické školy, podržet v ruce kouzelnou hůlku, nebo se podívat na místa, kde Harry se svými kamarády bojoval proti zlu…  Žákům ze 7. třídy ZŠ Smetanova se to podařilo, když se na letošní výlet vypravili do Londýna.

 

uvod

Kouzelný výlet nazvaný Po stopách Harryho Pottera absolvovali společně se školáky z Brna a Ostravy a pořádně si ho užili – viděli spoustu zajímavého,včetně ‘Bradavic’. Jak se líbil výlet samotným účastníkům a co všechno cestou a v Londýně viděli, popisuje Štěpán Hejda ze 7. třídy:

 

“Letošní výlet naší školy do Londýna měl název Po stopách Harryho Pottera. V pondělí 13. května jsme nasedli do zájezdového autobusu a vydali se na cestu. V autobuse jsme nebyli sami, byly tam ještě dvě školy, jedna z Brna a druhá z Ostravy. Cestou na trajekt jsme projížděli Německem, Belgií a Francií. Na trajekt jsme se dostali ve tři hodiny ráno, plavba byla poklidná a stihli jsme i východ slunce. Kolem páté hodiny ranní jsme přistáli v Doveru. A pak jsme již směřovali přímo na Londýn.

 

Naše putování po Londýně jsme zahájili na Greenwichi, kde jsme viděli nultý poledník. Poté jsme šli do Národního muzea námořnictví, kde jsme obdivovali třeba prostřelenou uniformu kapitána Nelsona. Loďkou, která plula po řece Temži, jsme projížděli pod známým mostem Tower Bridge a mířili jsme rovnou k pevnosti Tower. V Toweru jsme viděli korunovační klenoty a také jsme si mohli vyzkoušet středověké zbraně a zbroj. Pak ale nastala menší komplikace. V plánu jsme měli návštěvu katedrály sv. Pavla, což je druhá nejdůležitější katedrála v Londýně. Protože se tam konala důležitá mše, nemohli jsme vstoupit dovnitř. Trasu jsme proto trošku změnili, šli jsme přes Milennium Footbridge přímo ke galerii moderního umění. Pak už jsme se vypravili do rodin, kde jsme byli ubytováni.

 p1010696 p1010722

Další den nás rodiny odvezly k autobusu a my jsme cestovali do známého univerzitního města Oxford. V Oxfordu jsme jako první zamířili na Christ Church College, kde jsme měli možnost si celou kolej projít a podívat se do slavné jídelny, kde se natáčel Harry Potter. Naše cesta pokračovala do filmových ateliérů Warner Bros, kde se Harry Potter natáčel. Viděli jsme tam rekvizity, kostýmy a paruky použité přímo ve filmu. K vidění byl také velký model bradavické školy. Navečer jsme se opět vrátili k rodinám.

 p1010778

p1010805 p1010796

 

Ráno jsme se rozloučili s našimi rodinami, poděkovali jsme jim za pohostinnost a vyrazili jsme opět do Londýna. Prohlídku jsme zahájili na londýnském Oku (kolu), které je vysoké 131 metrů. Viděli jsme i další velice zajímavá místa, například Westminster Abbey, Clock Tower a zvon Big Ben. Dále jsme se podívali k Buckinghamskému paláci, na Piccadilly Circus, procházeli jsme čínskou čtvrtí, až jsme došli na Trafalgar Square. Pak jsme zamířili k Národní galerii, kde jsou nejvýznamnější obrazy světového malířství.

p1010814 p1010815

Ve večerních hodinách jsme vyrazili autobusem k Doveru, kde na nás čekal trajekt. Na trajekt jsme nasedli asi ve 23:15 anglického času a do přístavu Calais jsme dorazili asi ve 3:00 našeho času. Pak jsme se vydali stejnou cestou zpět do České republiky. Myslím, že můžu mluvit za nás všechny, když řeknu, že se nám zájezd líbil.”

 p1010831