Průvodci zavedou zájemce i do jinak nepřístupných míst Šumavy

Na nové, zcela neznámé trasy se mohou letos těšit všichni milovníci šumavské divočiny. Připravila je pro ně Správa NP a CHKO Šumava v rámci programu Průvodce divočinou, který připravuje již šestým rokem.

 

av7.5 (7)

 

Šumava (ilustrační foto: Antonín Vojvodík)

 

Do nejvzácnějších území Národního parku Šumava může na výjimku vstoupit jen omezený počet osob. Ochranné předpisy povolují nahlédnout do domova vzácných živočichů a rostlin jen malým skupinám, čítajícím 8 až 11 osob, pouze jednou za dva týdny a ve vymezeném období roku, tj. nejčastěji od poloviny července do konce října. Turisty při výpravách provádí celkem dvanáct odborně vyškolených, zkušených místních průvodců.

Při výpravách do šumavské divočiny zavítají návštěvníci již na tradiční místa – do původních horských pralesů na Trojmezné a na Smrčině nebo si prohlédnou kouzelný kaňon řeky Křemelné. Mohou projít člověkem opuštěný Vltavský luh a navštíví domov tetřeva na Modravských pláních.

Pro letošní rok pracovníci šumavského parku navrhli a připravili čtyři nové trasy, z nichž dvě směřují do zcela nových oblastí – na Ždánidla na západě Šumavy a na Kamennou ze Stožce v jižní části Šumavy.Milovníci náročných šumavských tras divočinou si tak pro letošek můžou vybírat z třinácti tras, které je zavedou do osmi oblastí Národního parku Šumava.

Fyzická náročnost tras do divočiny je ve většině případů velmi vysoká. Výpravy se konají za každého počasí. Ti, co vyrazí, musí obvykle překonávat značnou vzdálenost při náročném převýšení – až 20 kilometrů na 550 výškových metrech. „Obvyklá jsou místně prudká stoupání a klesání, chůze skrz lesní porost, po kamenech, přelézání padlých kmenů, nerovný povrch,” doplňuje tiskový mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Nabídka výprav by se měla již brzy rozšířit o oblasti vedoucí do Chráněné krajinné oblasti Šumava.

„Šumavská příroda a její nepříliš navštěvovaná zákoutí musí být částečně dostupná i veřejnosti, nechceme krásy šumavské přírody před veřejností skrývat. Věříme, že jedině umožněním osobního prožitku z přírody si návštěvníci lépe uvědomí důležitost ochrany křehké přírody. Příroda v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) je v mnoha místech stejně divoká a krásná jako národní park,” vysvětluje ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek.

V úterý spustila správa šumavského parku na svých webových stránkách rezervační systém na výpravy do šumavské divočiny a zájem byl obrovský. Za první hodinu od spuštění zaznamenali správci sítě tři tisíce přístupů. Z 1171 nabídnutých míst, při kterých je za určitých podmínek povolený vstup do přísně chráněných oblastí Národního parku Šumava, je již za tři dny 635 obsazených.

„Nejvíce obsazované se staly termíny o prázdninách. Téměř stoprocentně byly obsazeny termíny do turisticky zvlášť atraktivních oblastí – Modravské pláně nebo kaňon Křemelné,” říká náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava Tomáš Fait.
Zájemci o vycházky s průvodci za divočinou si můžou místo rezervovat prostřednictvím registračního systému, který najdou na internetových stránkách www.npsumava.cz.

 

 

(jr)