radar

Radary? Zvažují se plusy a mínusy

Když se na začátku března vrátilo vedení města Vimperku z návštěvy Turnova, kde si bylo prohlédnout radary, jež městu pronajímá soukromá společnost, hovořila místostarostka Jaroslava Martanová o pozitivních dojmech ze systému, který jim tam už pět let funguje. „Zcela vážně uvažujeme radary pořídit,” říkala místostarostka po návratu.

 

radar

 Informativní radar v Sušické ulici (foto: Josef Rychtář)

 

 

Radary by dodávala soukromá společnost, o provoz by se starala městská policie a pokuty od řidičů za překročenou rychlost by si dělilo město v poměru podle uzavřené smlouvy s dodávající firmou.

 

Zajímalo nás, jestli se s odstupem více než dvou a půl měsíců něco změnilo na snaze uvést do života tyto přístroje. „Připravujeme na jednání městské rady materiál, kde uvedeme všechny naše poznatky a zhodnotíme všechny klady a zápory, aby se k tomu radní vyjádřili,” odpověděla nám místostarostka Jaroslava Martanová.

 

Vedení města si kvůli tomu pozvalo na konzultaci pracovníky firmy, která dodává radary pro Turnov. „Objížděli jsme se zástupci firmy uvažovaná místa ve městě a zjišťovali technické předpoklady pro zřízení radarů,” sdělila místostarostka „Zvažujeme, jestli bychom měli radary v pronájmu, nebo zda bychom je odkoupili. Obě varianty jsou možné,” doplňuje starosta Bohumil Petrášek.

 

Pokud by došlo k osazení radarů ve Vimperku, jednalo by se o úsekové měření. Řidičům je počítána doba, po kterou jim trvá projet dvěma měřenými místy, z čehož vyplyne průměrná rychlost.

 

 

Josef Rychtář