Dopoledne pod zemí, odpoledne nad zemí.


 

Stejně jako každý rok, tak i letos, naplánoval spolek Zlatá stezka výlet pro svoje členy. Tentokrát do Českého Krumlova a na Lipno.

 

V sobotu 8.6.2013 se 47 výletníků a jeden řidič autobusu vypravili na zájezd do Krumlova a poté na Lipno. V Českém Krumlově byla pro nás nachystána a dopředu objednána prohlídka grafitového dolu a tak, po zaplacení vstupného, jsme se vydali převléci do speciálního oblečení, jehož součástí byla i helma s důlní lampou. Po pokochání se navzájem, jak nám oblečení sluší, nás do podzemí zavezl důlní vlak a my se rázem ocitli 80 metrů hluboko. Hodinová prohlídka nás seznámila, v jakých podmínkách museli horníci pracovat, jaké všechny stroje k tomu používali a jak se asi cítili při deseti stupních Celsia. Každý byl rád, když znovu spatřil denní světlo a nikdo by si to s nimi určitě nevyměnil.

 

 

 

Po skončení prohlídky nás autobus zavezl nad otáčivé divadlo, kde jsme dostali rozchod na samostatnou prohlídku města. A tak se každý vydal na místa, která ho zajímala a kterých je v Krumlově určitě nepočítaně. A tak jsme se různě potkávali u fontány, na náměstí, u medvědů, na zmrzlině, kávě a fotili si všechno, co nám přišlo do cesty. Město se pomalu vzpamatovávalo z víkendových záplav, turisté si v některých restauracích mohli ještě máchat špičky bot, ale na kráse to Krumlovu určitě neubralo.

 

 

 

A když jsme se dostatečně pokochali, vydali jsme se na Lipno, konkrétně na Stezku korunami stromů. Chviličku jsme zdrželi paní pokladní, protože nás bylo požehnaně, ale pak už jsme se lanovkou posouvali směrem vzhůru. Vyjížďka lanovkou nahorů byl asi pětiminutový zážitek, kdy na nás z korun stromů pokřikovali ptáci, všude okolo zeleň a božský klid. A to jsme ještě ani nebyli nahoře v korunách stromů.

 

 

 

Tato první stezka vybudovaná u nás je dlouhá 675 metrů a je opravdu citlivě začleněna do krajiny. Vyhlídka z věže, která je 40 metrů nad zemí, ukázala Lipenské jezero z ptačí perspektivy. Kdo byl odvážnější svezl se dolů suchým tobogánem, který je v celkové délce 52 metrů. A protože už se schylovalo k večeru a počasí nás pomalu zahánělo do autobusu, vydali jsme se na zpáteční cestu.

 

Po celou dobu zájezdu jsme měli počasí bez jediné kapky, což je po posledních dnech určitě zázrak. Pan Bízek slíbil, že počasí objedná a svůj slib dodržel. Chtěli bychom jemu, panu Žampachovi a řidiči autobusu panu Schwantnerovi touto cestou poděkovat za úžasné zážitky, které pro nás připravují a těšíme se na září, kdy se vydáme do Velhartic a na Rozhlednu Koráb u Kdyně.

 

Lenka Doubková