50 let na Mouřenci působil děkan Andraschko

Mouřenec zve na pořad o věhlasném faráři Franzi Andraschkovi

Přednáškou o děkanovi Franzi Andraschkovi pokračuje v neděli 16. června cyklus Léto na Mouřenci. Život této mouřenecké legendy připomene přímo v kostele nad Annínem Arch. Karl Suchy, vysídlený rodák, předseda německého Podpůrného spolku svatého Mořice a jeden z hlavních iniciátorů opravy zdevastovaného kostela v 90. letech minulého století. Přednáška v německém jazyce s českým překladem začíná v neděli ve 14 hodin.

 

„Děkan Andraschko působil na Mouřenci téměř padesát let. Byl to charismatický, vážený, ale zároveň přísný kněz. Pro nás děti byl obrovskou autoritou. Po válce bylo jasné, že bude muset Mouřenec opustit, což ale bytostně odmítal. A Bůh jeho přání vyslyšel. Zemřel v roce 1946 a je pohřbený na čestném místě hned vedle vchodu do kostela,” prozradil něco ze své přednášky Karl Suchy.

 

Téměř čtyřměsíční kulturní, vzdělávací a duchovní cyklus Léto na Mouřenci začal za velkého zájmu veřejnosti 18. května slavnostní česko-německou bohoslužbou. Až do září nabídne téměř každou neděli od 14 hodin přednášky, prohlídky, meditace nebo koncerty. „Desítkami akcí na Mouřenci chceme důstojně a důkladně oslavit 20 let od znovuvysvěcení kostela,” říká duchovní správce mouřenecké farnosti P. Tomas van Zavrel. „Pozvali jsme vynikající odborníky, kteří vytvoří řetězec přednášek z historie, archeologie, dějin umění a sociologie,” dodává programová dramaturgyně cyklu Helena Pekárková.

 

Po koncertech nebo přednáškách bude obvykle následovat komentovaná prohlídka kostela a kostnice. Podrobné a aktuální informace k programu je možné najít na internetové stránce: www.pratelemourence.cz. Při akcích si mohou zájemci také zakoupit originální mouřenecké suvenýry, získat turistické razítko a přispět farnosti na pořízení sochy svatého Mořice.

 

Cyklus Léto na Mouřenci se koná za finanční podpory Dispozičního fondu Cíl 3/Ziel 3 a jeho pořadatelem je Římskokatolická farnost Mouřenec.

 

-tz-