Astroturistika na Šumavě?

Šumava má nejzachovalejší oblohu

 

V sále MěKS ve Vimperku proběhla včera zajímavá konference na téma Hvězdy a tma nad Šumavou. Konference, která nabídla zajímavý pohled na noční oblohu nad Českem, moravskou i světovou krajinou.

 

Lektory konference byli Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR, Michal Bareš z České astronomické společnosti, Vojtěch Kohout člen týmu Think Big vedoucí měření stavu oblohy, Jan Kondziolka z České astronomické společnosti, Martin Škorpík vedoucí oddělení speciální ochrany přírody a strategického plánování NP Podyjí a Lumír Honzík ředitel Hvězdárny a planetária v Plzni.

Seznámili přítomné s problémem světelného znečištění, jak se měří noční obloha a jaké je to na Šumavě. Účastníci se mohli i seznámit se dvěma oblastmi tmavé oblohy – Jizerskou, kterou představil Pavel Suchan a Beskydskou tu představil Jan Kondziolka. Zkušenosti z Podyjí, z nejmenšího národního parku, byly obohaceny o informace o tom, jak v těchto místech funguje spolupráce s místní samosprávou.

 

V pozvánce na konferenci bylo uvedeno: ,,V uplynulém roce probíhala měření stavu noční oblohy, která ukazují, že právě šumavská obloha je v naší republice nejzachovalejší.”

K tomuto byla směrována celá konference i zajímavá diskuse na téma spolupráce při zachování šumavské hvězdné oblohy.

Tuto problematiku nejlépe představil a odborně vysvětlil Lumír Honzík. Ten zde  představil jednu z novinek do budoucna: jak by mohla vypadat astronomická turistika. Šumava vyplynula jako nejvhodnější lokalita. Její místa v Národním parku jsou atraktivní a mnohá již dostupná pro takovou novinku. Pan Honzík představil a ve své prezentaci ukázal na možné a dle mého názoru perspektivní využití stávajících pozorovacích míst pro zvěř a zajímavá místa ve volné přírodě  pod širým nebem. K tomu uvedl, že pro tuto do budoucna atraktivní novinku má Šumava velmi vhodné podmínky pro pozorování noční oblohy. Představil i vizi jak by mohlo takové stanoviště vypadat- samozřejmě by neměl chybět model hvězdné oblohy, případně další doplňky jako sluneční hodiny, mapa místa či jiné názorné pomůcky.

To ovšem záleží na možnostech, financích a realizaci projektů, které by k uskutečnění takového způsobu turistiky vedly. V závěru seznámil přítomné se spoluprací s hvězdárnou, s akademickou obcí či s veřejností a planetáriem v Plzni nejen v oblasti astronomické turistiky.

 

V průběhu konference bylo u základní školy T. G. Masaryka připraveno pozorování slunce a pro žáky školy proběhla se zaměstnanci hvězdárny a planetária v Plzni zajímavá beseda.

Samotná konference byla velmi poutavá a jistě přinesla mnoho zajímavých podnětů a pohledů na noční oblohu, jak pro profesionální astronomy tak pro laickou veřejnost.

 

L. Beran

{gallery}vimperk/2013/cerven/hvezdy_sumava/{/gallery}