V tom vedru to sranda (ne)byla, ale

vzhledem k tomu že i rtuť na teploměru podávala obdivuhodný výkon, sportovci se nenechali odradit a na jubilejním 10. pokračování „sranda závodů“ pro děti a rodiče se sešlo dost účastníků. Za to si zaslouží obdiv, protože tropické počasí asi málokoho z nás lákalo ke zvýšeným pohybovým aktivitám kromě větší frekvence konzumace zmrzliny a chlazených nápojů.

 

 dsc4316

Včera se na hřišti TJ odehrály závody, které už podle názvu byly opět netradiční. V disciplínách, kde soutěžily převážně dvojice rodič-dítě (dospělý-dítě) se házelo raketkou na cíl, skákalo do dálky z místa, běželo 30 m pozadu (výkon je neupadnout, natož zaběhnout tropický osobák!), hod oštěpem (ne tím opravdovým), slalomový běh na 30m, vrh medicinbalem na houf kuželek a operativně zařazená disciplína pití nápojů. Tradičně bývá na startovní listině zapsáno kolem 30 dvojic, v průběhu ročníků se zdokonalilo i technické zázemí díky podpoře Jardy Havla, trenéra starších.

 

 dsc4325

Sranda závody připravují trenéři mladší atletické přípravky dvakrát v roce už pět let. Alice Primasová, jedna z trenérek, k těm letošním upřesnila:

 

 dsc4349

„Zúčastňují se jen ‘naše’ sušické děti. Na tyhle závody používáme speciální dětskou atletickou sadu a jako rozhodčí fungujeme my – já, Jan Prášek, Petr Kyrál, Klára Horejšová a Simona Fišerová. Pomáhají nám i starší žáci a žákyně oddílu a samozřejmě se zapojí, pokud je potřeba, také rodiče.  My trenéři máme všichni v přípravce vlastní potomky, takže do závodu jdeme také. Je to opravu akce pro všechny a mám pocit, že ta dobrovolnost je znát a přijdou i děti, které se jinak opravdovým závodům brání. V zimě se závody konají v hale, jako ukončení kalendářního roku, před vánočními prázdninami. No a pak tyhle letní na stadionu, před koncem školního roku, před hlavními prázdninami. Disciplíny jsou postavené tak, aby je zvládli i ti nejmenší, pro větší je pak stanoven nějaký handicap. Jak hodnotíme výkony? Podle věku – předškoláci a první eventuelně druhá třída a pak ti starší. To se vždycky řeší až operativně podle počtu dětí  daného věku. Ve většině případů soutěží dvojice rodič-dítě, ale někdy také sourozenecké dvojice nebo prarodiče s vnoučaty, ale to je spíše výjimka. Sranda závody jsou už tradice a myslím, že velcí se možná těší víc než ti malí.“

 

Takže kdo vlastně včera vyhrál?

 

„Úplně všichni, protože už jen to že i přes takové vedro přišli a chtěli si užít společně strávené odpoledne v pohybu je minimálně na velkou pochvalu. Ale samozřejmě došlo i na ceny, nikdo neodešel s prázdnou. Děkujeme všem, kteří nás podporují, ať cenami nebo občerstvením, k tradičním sponzorům patří firma Bandur, letos jsme byli moc rádi za pití, kterého byla opravdu velká spotřeba.“

-as-

Fotografie Vladana Strejce ze včerejších horkých sranda závodů najdete ve fotogalerii.