Diskusi rozpoutaly herny

Včerejší jednání zastupitelstva města mělo na programu mimo běžné agendy týkající se majetkoprávních záležitostí (prodej bytů, pozemků a pozemkových parcel) také  projednání návrhu změny Územního plánu č. 2 související s možností navýšení koeficientu  zastavěnosti (žádosti o prodeje pozemkových parcel v k. ú. Vimperka a  těsně přiléhajících obcí v působnosti ORP Vimperk z důvodu pláované zástavby pro bydlení a drobné podnikání), plánu opravy  místních komunikací (ul. Pod Homolkou), nebo   zprávu  komise pro jednání s provozovateli místních heren. K poslednímu bodu se aktivně vyjadřovali jak někteří zastupitelé, tak  veřejnost. Ve volné diskusi před samotným jednáním zazněly podněty k údržbě místní zeleně a činnosti komise prevence a kriminality.

 

Zdárně dovedený do konce skončil prodej bytové jednotky č. 367/4 v bytovém domě čp. 367 Klostermannova ulice, kde byla jednohlasně schválena cenová nabídka 528 000 Kč. Zájemce svou nabídkou skoro dvojnásobně navýšil původní prodejní cenu. Tato b.j. je zatížena více než dvousettisícovým dluhem původních nájemníků, kterým byla povolena a schválena dohoda o splátkách dluhu ve výši 3 000 Kč měsíčně.

 

Žádosti Oblastní charity Vimperk o poskytnutí finančního příspěvku z prostředků města ve výši 100 000 Kč na provoz bylo vyhověno. S hospodařením a celkovou bilancí Oblastní charity seznámila přítomné Mgr. Jana Korbelová, vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví a Bc. Romana Trojanská. Podrobnosti o činnosti a cílech  Oblastní charity působící ve Vimperku se dočtete  v samostatném článku.

 

Město Vimperk samotné dopady letošních povodní nijak  finančně nezatížily, i proto město odsouhlasilo  finanční příspěvek těm méně šťastným – částkou 25 000 Kč přispěje nejvíce postižené obci v Jižních Čechách, Putimi.

 

Nejdéle a nejživěji projednávaným a diskutovaným bodem byla zpráva komise pro jednání s provozovateli heren. Po výměně názorů některých zastupitelů, kdy  v opozici proti sobě stály dva názory: nepovolovat výjimky z plošné regulace a naopak povolit výjimky a  tyto dozorovat, zastupitelé  odsouhlasili usnesení , jímž berou na vědomí návrh dohody o závazných pravidlech provozování heren ve městě předložených komisí jmenovanou zastupitelstvem.

Diskuse se odehrávala mj na základě toho, že  zisky z provozování výherních hracích automatů jsou  nikoliv nevýznamnou příjmem do rozpočtu některých sportovních organizací ve městě. Na straně druhé stojí ale společenská odpovědnost, důsledky a dopady sociálně patologických jevů, gamblerství, alkoholismus a kriminalita nejvíce ohrožené skupiny mládeže, vznikající mimo jiné i z ‘dostupnosti’ hazardu. Někteří ze zastupitelů ostře kritizovali návrh o povolení výjimek pro provozování takových zařízení, opozice proti tomu zastávala názor, že je lépe nebránit tomuto provozu v rámci soukromého podnikání  a snažit se jej dozorovat.

V předloženém návrhu dohody, která je spíše memorandem, deklarací společenské odpovědnosti) se mj. provozovatelé zavazují učinit taková opatření, která by minimalizovala škodlivé společenské dopady provozu výherních automatů – např. vizuální úprava provozovny (stažení venkovních reklam, poutačů a jackpotů), osazení kamerovým systémem, důsledná kontrola věku návštěvníků, intenzivní spolupráce s městskou pollicií, Policí ČR a dalšími dotčenými orgány ad.

Zatupitelstvo  v usnesení vzalo na vědomí předložený návrh zprávy. Problematiku budeme i nadále sledovat a přinášet o ní informace.

-red-