Jak fungují komise?

Komise prevence kriminality

„Jsem za jmenování ráda, nechtěla bych, aby naše půlroční snažení přišlo vniveč. Něco už se podařilo díky naší iniciativě změnit, ale ještě je na čem pracovat,” sdělila svoji představu činnosti v komisi Iveta Preslová.

 

Tuto větu pronesla Iveta Preslová po svém jmenování. Od té doby uběhly již dva měsíce.

Na pondělním zastupitelstvu 24.6.2013 vystoupila se svým dotazem a připomínkou. Zajímalo jí, jak funguje komise do které byla zvolena 22.4.2013, kdy bude schůzka této komise a proč je do této doby nikdo neinformoval o termínu schůzky a její činnosti.

Jako členka této komise by ráda předala své náměty a připomínky k prevenci kriminality, bohužel neví komu a kdy. Cítí se zodpovědná za své zvolení, setkává se s reakcí obyvatel, kteří od ní očekávají informace a žádají jí o pomoc.

 

 

Podívali jsme se na tuto problematiku detailně a oslovili jsme místostarostku Ing. Jaroslavu Martanovou.

 

 

Kdy a kým byla komise jmenována a v jakém složení byla ustanovena?

 

Tuto komisi jmenovala Rada města s platností od 21.6.2011 a jejími členy byli stanoveni npor. Bc. Jan Kurz, Bohuslav Rubeš, Bc. Zuzana Bláhová, Bc. Kamil Podzimek, DiS., Bc. Romana Trojanská, Mgr. Vladislava Lehečková, Mgr. Vladan Pokorný, Ladislav Kotlár, Ing. Dana Frnochová, Mgr. Martina Slámová, MVDr. Šárka Janásková, Ing. Jaroslava Martanová.

Složení této komise bylo vybráno ze zástupců složek státní policie, městské policie, oblastní charity, preventistů základních a středních škol, je zde zastoupena romská komunita, zastupitelka, místostarostka a místní občané.

22.4.2013 byla usnesením č. 399 odvolána Bc. Zuzana Bláhová, usnesením č. 406 jmenován Ing. František Hojdar a usnesením č. 407 jmenována Iveta Preslová.

 

 

Kolikrát se tato komise sešla a jaká byla její náplň?

 

Tato komise se sešla do dnešního dne pouze jednou a to 15. září 2011. Zúčastnění členové prvního zasedání komise prevence vyjádřili svůj názor na práci komise, čím by se měla komise zabývat a jaké okruhy by měla řešit. Bylo zde vyjádřeno několik názorů a po diskuzi se komise shodla, že prvním tématem její činnosti bude prevence proti používání drog na prvním základním stupni škol. Předseda komise na tomto zasedání zvolen nebyl.

Komise prevence kriminality úzce spolupracuje s pracovní skupinou prevence kriminality, která je pětičlenná. Její činnost vyplývá z komunitního plánu sociálních služeb na území obce s rozšířenou působností Vimperk na období 2011-2014. Zároveň je poradním orgánem městské rady v oblasti prevence kriminality, sociální patologie a bezpečnostní situace ve městě.

Jsem ráda že se nám loni podařil uskutečnit projekt získání nových kamer pro město, zrealizovaly se přednášky o bezpečnosti pro seniory a v letošním roce jsme úspěšně zrealizovali projekt služby asistentů prevence kriminality. Výsledky a úspěšnost těchto aistentů budeme teprve analyzovat, ale již nyní víme, že mají určitě smysl, mají dílčí úspěchy a je to zatím velice pozitivně přínosná práce.

 

Cíle působení komise prevence jsou:

• koordinovat práci a vytvářit prostředí aktivní spolupráce subjektů, které se podílí na poli

primární, sekundární i terciární prevence sociálně patologických jevů dětí, mládeže i

dospělých ve městě, setkávání alespoň 1x za 3 měsíce

• monitorovat a mapovat aktuální situaci výskytu těchto jevů i působení subjektů ve městě

a okolí a zpracovávat analýzu této situace alespoň 1x za rok

• průběžně vyhledávat rizikové skupiny, jedince a lokality a navrhovat opatření k zabránění

trestné činnosti vniku sociálně patologických jevů

• navrhnout Komplexní program prevence kriminality ve městě a účinně spolupracovat

při jeho naplňování se všemi subjekty; pravidelně vyhodnocovat jednotlivé projekty

programu, včetně činnosti jednotlivých institucí působících v oblasti prevence sociálně

psychologických jevů ve městě

• předkládat návrhy konkrétních projektů na řešení zásadních a dlouhodobých úkolů

v oblasti prevence patologických jevů, vyhledávat nové subjekty poskytující sociální

služby v oblasti sociálně patologických jevů a podporovat jejich činnost

• posuzovat a k realizaci doporučovat dílčí projekty jednotlivých subjektů a podílet se na

jejich realizaci

• informovat o projednávaných tématech a navrhovaných aktivitách

 

Kam mohou členové komise podávat své návrhy a připomínky mimo zasedání komise?

 

Každé náměty jsou ku prospěchu. Je možné je poslat mailem, my je můžeme zařadit do komunitního plánu, který je nyní do roku 2014 a příští rok bude muset být aktualizován.

Nyní bude stanoven termín schůze komise, na které si členové mají možnost zvolit svého předsedu, určit si frekvenci dalších schůzek a stanovit si priority, jak budou odvádět práci, zda si rozdělí oblasti, které budou mapovat a předávat podněty městké policii, nebo v jakém směru se bude jejich činnost odvíjet. Termín jednání komise je již stanoven, komise bude zasedat 4. července na Městském úřadu. Členové komise budou písemně informováni. 

 

Děkuji.

Lenka Doubková