Zvon nese poselství F. Ferdy

Santos – ostrov pokladů –  úspěšně prošel první zatěžkávací zkouškou v podobě rozvodněné Otavy, která počátkem června zalila jeho část.

img 2350 img 2355

Svou náruč lesopark otevírá návštěvníkům s příchodem letních prázdnin. Veřejné osvětlení, hřiště pro větší i menší děti, zrekonstruovaný kiosek s palubou a pódiem, pavilony a zvonice od sochaře Václava Fialy – to všechno je již v tuto chvíli tak, jak má být.

zvonice

Zvonice sochaře Václava Fialy umístěná na sušickém ostrově Santos se po devíti měsících konečně dočká svého zvonu..

Po rozsáhlé revitalizaci ostrovního lesoparku jde ruku v ruce s posledními úpravami před otevřením také instalace zvonu, který má do budoucna vítat vodáky na Otavě cestou do Sušice a vyzvánět při zvláštních příležitostech. Zvon byl pořízen za peníze vybrané v rámci veřejné sbírky vyhlášené Nadací Proměny ve spolupráci s městem Sušice. Podařilo se v ní nashromáždit přes 32 tisíc korun.

zvon-2-m

V neděli 7. července v 16 hodin zvonu při příležitosti jeho umístění do zvonice slavnostně požehná sušický kaplan Tomas van Zavrel.

 

Fakt, že se srdce zvonu poprvé ozve právě 7. července, není náhodný. Zvon je věnován památce legendárního sušického diagnostika a léčitele pátera Františka Ferdy, který od roku 1980 žil a působil v Sušici. Prakticky až do posledních dnů svého života se věnoval trpícím a nemocným, jejichž diagnózu dokázal údajně určit podle očí nebo dokonce z pouhé fotografie. V Sušici páter Ferda 7. července 1991 také zemřel a za masové účasti vděčných pacientů byl pochován na sušickém hřbitově. Symbolicky jako připomínku páterova působení v kraji, zvon ponese jeho slova Příroda je lékárna boží.

 

 

Otevření Santosu budeme slavit poslední červencový víkend – a ve velkém.

Slavnostní otevření ostrova aneb Rozmarné léto na Santosu

sobota 27. 7. 2013

program:

11.00 –15.00 – program pro děti

skupina Orchidea, Sušičtí loutkáři, studentské Divadlo Bezejména, divadlo Kaká, karneval, soutěže, turnaje, hry, výtvarné dílny, malování na tělo

 

16.00 – 21.00 – program pro dospělé

Karavana Swingers Band, Prozatímní divadlo Vokno, módní přehlídka klobouků a doplňků 30. let, Frajara Putika, kuželkový turnaj, komentovaná procházka ostrovem

 

neděle 28. 7. 2013

Kdo si hraje, zlobí míň

celodenní zábavná a soutěžní akce pro děti

 

sobota 17. 8. 2013

20. ročník Open Air Music Festival

 

Na ostrov pokladů se vrátí i většina tradičních akcí, které v novém prostředí získají další rozměr. Jste zvědaví, jak to půjde na kuželníku, jak se odpočívá v tichu, jak chutná pozorování noční oblohy v originálních pavilonech, nebo kudy vedou nové cestičky? Přijďte, tenhle ‘kousek města’ a rozhodně stojí za prozkoumání.

 mg 3990  mg 3994

 

(red, nadacepromeny.cz)