Santos připomínal poutní místo

img 4546

 

Téměř poutní místo připomínal jižní cíp sušického ostrova Santos v neděli 7. července, kdy na něj zavítaly desítky návštěvníků, aby se staly svědky slavnostního žehnání zvonu věnovaného památce pátera Františka Ferdy.

img 4567

Zvonu ozdobenému slovy proslukého sušického léčitele ‘Příroda je lékárna boží’ požehnal sušický kaplan Tomas van Zavrel (a nejen zvonu, ale i všem přihlížejícím). Srdce zvonu jako první rozezněl starosta města Sušice Petr Mottl a po něm neodolala ani řada přítomných. Nad řekou se nesl jeho hlas dlouho do večera. Mnoho místních obyvatel na pořízení zvonu přispělo v rámci veřejné sbírky vyhlášené Nadací Proměny ve spolupráci s Městem Sušice. Vybralo se v ní více než 32 tisíc korun.

img 4604

Žehnání se zúčastnil také autor dřevěné zvonice Václav Fiala, který kovový odlitek na zvonici instaloval, a ředitelka Nadace Proměny Jitka Přerovská. Právě Nadace Proměny rozsáhlou revitalizaci parku, jejíž je zvonice součástí, podpořila grantem ve výši téměř 25 miliónů korun.

 

img 4575 img 4581

Dřevěná zvonice je jedním z míst na obnoveném Santosu, které má návštěvníkům sloužit jako místo k zastavení a zamyšlení. Genia loci má umocnit i spojitost s osobností léčitele a duchovního Františka Ferdy, legendou, která udivovala vědecký svět a dodnes má řadu vděčných pamětníků zdaleka, nejen v Sušici.

 

img 4548

-jrnp-

Fotografie ze slavnostního odpoledne najdete ZDE.

 

———————————————————————————————————————————————————–

 

proměny měst… s lidmi a pro lidi

Nadace Proměny je soukromá nezisková organizace, která pomáhá s rozvojem městské zeleně, podporuje proměny měst se zapojením místních obyvatel a rozvíjí povědomí společnosti o architektuře, krajinné tvorbě a vlivu prostředí na člověka. Nadaci dlouhodobě podporují pan Karel Komárek a investiční skupina KKCG.