Dramasterie sfoukla sedmou svíčku

Tu na pomyslném narozeninovém dortu – letos totiž proběhl už sedmý ročník tohoto umělecké-divadelního workshopu pořádaného Okrášlovacím spolkem města Sušice.

Prostřednictvím Dramasterie se můžete stát tanečnicí, bojovníkem, výtvarníkem, divadelní hvězdou… Záleží jen na tom, jaké netušené možnosti v sobě objevíte a jak je využijete. A že stejně překvapivé jako samotné objevení vlastních talentů může být i jejich veřejná prezentace, o tom vždy svědčí závěrečný večer plný zábavy a nečekaných momentů.

 

Mgr. Milena Naglmüllerová, jedna z hlavních organizátorek, která stála u zrodu celé akce, byla s průběhem i výsledkem letošního ročníku spokojená:

 1jv2104

Letošní Dramasterie otevřela tři dílny – dvě činoherní a jednu dílnu fotografie, která byla tentokrát ještě spojena s dílnou grafickou. V každém z předcházejících 6. ročníků pracovalo přibližně 30 frekventantů a ani letos tomu nebylo jinak – fotografů bylo 6, herců 22. Činoherní dílny si daly poměrně nelehký úkol – každá nastudovala jedno představení. Dílna Vojty Löffelmanna se věnovala pohádce – moc hezky předvedli oblíbeného Lotranda a Zubejdu. Druhé představení pak patřilo Moliérovi – Lakomec je opravdu klasické dílo tohoto autora, ale my jsme si jej samozřejmě trochu upravili – krom jiného jsme přidali několik pěkných tanečních čísel 🙂

Fotografové se letos věnovali především Santosu a nočním snímkům s dlouhou expozicí. Výstava těchto fotografií proběhne v Brance, vernisáž bude 14. července v 17.00 – a věřte, že snímky opravdu stojí za to!

Všechny dílny se jako každoročně představily na závěrečném večeru v sobotu 6. července na nově zrekonstruovaném Santosu. Diváků přišlo požehnaně a vydrželi i přes sice drobný, ale vytrvalý deštík. A nutno říci, že ocenili nejen obě divadelní představení, ale i prezentaci fotografií dlouhým potleskem.

 1jv1990

 

Večer jsme zakončili ohňostrojem, který jsme věnovali nejen 7. ročníku Dramasterie, ale všem našim “hercům”, kteří v tomto roce buď odmaturovali nebo odstátnicovali. A byl to opravdu příjemný týden, prožitý s milými a pracovitými lidmi, a ještě příjemnější sobotní večer – myslím, že jsme si ho všichni užili.“

Role lektorů se velmi zodpovědně a s nasazením zhostili: Vojtěch Löffelmann, Jan Vošalík z Tvůrčí skupiny Šumák, grafik Martin Soukup, Bohumila Skrbková a Milena Naglmüllerová.
Poděkování patří městu Sušice, které akci podpořilo ze svého grantového programu, Jirkovi Vítovcovi za kvalitní nazvučení a Ostrovu Santos za zázemí a vpravdě domácké prostředí.

Fotografie ze závěrečného večera letošní Dramasterie najdete ve FOTOGALERII.

 

-mn, foto Jan Vošalík-