SANTOS: 3, 2, 1… otvíráme!

Sušický Santos se po roce naplno otevírá veřejnosti

Čísliice v titulku nejsou náhodné –  tři velké kroky dělily Santos od jeho uzavření ke znovuotevření:

3 – rekonstrukce a revitalizace ploch, zařízení, zeleně

2 – zkušební provoz od začátku července + slavnost žehnání zvonu na  zvonici stojící na jižním cípu ostrova, poslední dodělávky a terénní úpravy, oprava mostku

1 – oficiální zahájení víkendovými akcemi v polovině prázdnin – to nás právě teď čeká…

dsc 0022 panorama

S příchodem letních prázdnin se lesopark na řece Otavě představil návštěvníkům ve zcela novém světle. Několikaměsíční proměna, která ostrov dočasně uzavřela pro veřejnost, je u konce a léto slibuje celou řadu akcí, při nichž si budete moci odříkaný pobyt na Santosu náležitě vynahradit. Ostrov má kompletně nové zázemí v podobě kiosku s palubou, pódiem i mobiliářem. Rodiče určitě ocení dětská hřiště, umístěná strategicky na dohled od relaxační zóny. Milovníky procházek a rozjímání i zamilované dvojice jistě potěší dřevěné domy na poslouchání ticha a na pozorování hvězd anebo funkční dřevěná zvonice, monumentální stavba v jižním cípu ostrova vítající vodáky připlouvající po Otavě do Sušice. Zvonu, pořízenému z veřejné sbírky, do níž přispěla i řada z vás, 7. července slavnostně požehnal páter Tomas van Zavrel. Je věnován památce sušického duchovního a léčitele Františka Ferdy.

img 4546

 

Všechny zmíněné umělecké objekty na Santosu pocházejí z dílny klatovského sochaře Václava Fialy. Staronovým zdrojem zábavy je na Santosu dřevěný kuželník, zkonstruovaný v duchu své někdejší prvorepublikové slávy. V horkých dnech návštěvníkům určitě přijde vhod nová převlékárna instalovaná v prostoru pláže.

 

dsc 0021

Léto na Santosu
Vedle procházek, sportovního vyžití a relaxace nabízí Santos návštěvníkům během léta i další důvody k návštěvě. V sobotu 27. července je připravena slavnost k otevření ostrova, při níž si určitě přijdou na své malí i velcí. Těšit se můžete na taneční vystoupení, loutkové i činoherní divadlo, karnevalový rej, hledání pokladů, výtvarné dílny, žonglování, in-line závody, nohejbalový či kuželkový turnaj a další. K tanci zahrají Karavana swingers band a Frajara Putika. Proložit si je můžete módní přehlídkou, komentovanou procházkou po ostrově nebo divadelním překvapením.

Pokud by sobotní zábava nestačila, nabízí se pokračování hned následující den. Určeno bude hlavně dětem a rodičům. O tom, že Kdo si hraje, zlobí míň, se vás v neděli 28. července bude snažit přesvědčit organizátor akce Roman Holý spolu s dalšími populárními osobnostmi, jako jsou Bára Basiková, Jitka Schneiderová, Jakub Kohák, Vladimír Šmicer, Vojta Dyk, Jakub Prachař, Ondřej Brzobohatý a další. Den plný zábavy a soutěží uzavře v 18 hodin fotbalový zápas VIP versus Sušice na stadionu TJ Sušice.

sobotu 17. srpna bude Santos tradičně patřit fanouškům hudebního festivalu Šumava Rocks. Jubilejní 20. ročník se uskuteční poprvé na obnoveném ostrově, který je k pořádání podobných akcí přizpůsobený. Publikum letos přivedou do varu kapely jako Never Sol, Dan Bárta a En.Dru, Mig 21, G-Point Hunters, Prago Union a další.

Za letními akcemi na Santos vás srdečně zvou město Sušice spolu s partnery a Nadace Proměny.

dsc 0226

 

O projektu
S realizací proměny sušického ostrova Santos začalo Město Sušice s podporou Nadace Proměny v roce 2009. Součástí téměř pětadvacetimilionové nadační podpory bylo i zapojení veřejnosti, která mohla do vítězné architektonické studie promítnout svoji představu o využití ostrova. Dělo se tak v rámci doprovodných akcí, veřejných projednání a dotazníkových šetření. Celkové náklady na realizaci dosáhly 28 miliónů korun. Autorem architektonického návrhu je Ing. Pavel Šimek – FLORART – vítěz architektonické soutěže Cena Nadace Proměny 2010. Umělecké objekty na ostrově pocházejí z dílny klatovského sochaře Václava Fialy. Stavební a vegetační úpravy realizovalo Sdružení pro Santos. Obnovený park bude mít také svůj originální informační systém, který navrhla Nadace Proměny ve spolupráci s umělci Jiřím Lammelem a Martinem Jandou. Podrobně o projektu na www.nadace-promeny.cz

Program slavnostního otevření Santosu

vstup na ostrov z ulice Dlouhoveská nebo z ul. U Koupaliště

27. – 28. července

27. července
Dopolední program pro děti:

11.00 – 11.30 Orchidea – taneční skupina, úvodní vstup
11.30 – 12.15 Čarovné zvonky – Sušičtí loutkáři
12.15 – 13.00 Orchidea – první karnevalové kolo
13.00 – 13.30 Princezna ze mlejna – Studentské Divadlo Bezejména
13.30 – 15.00 Orchidea – druhé karnevalové kolo
14.00 – 15.00 Divadlo Zahrada – pavilón p. Fialy (Nadace Proměny)

Doprovodný program:
hledání pokladů, výtvarné dílny, žonglování, in-line závody, nohejbalový turnaj,
turnaj v kuželkách, přírodní lékárna,….

Odpolední program pro dospělé:
16.00 – 17.30 Karavana swingers band
16.15 – 16.30 Slavnostní otevření Santosu
(Sušické ochotnické divadlo Schody, Jezdecká stáj Dvora Krutěnic)
16.30 – 17.00 Procházka po Santosu
17.00 – 17.30 Módní přehlídka za doprovodu Karavany
18.00 – 19.00 Divadelní překvapení
19.00 – 21.00 Frajara Putika – volná zábava

 

 

28. července „Kdo si hraje, zlobí míň”
Dětský den za účasti hostů: Bára Basiková, Jitka Šnajdrová, Jakub Kohák, Vladimír Šmicer, Vojta Dyk,
Jakub Prachař, Ondřej Brzobohatý a další.
18.00 stadion TJ Sušice – fotbalový zápas „VIP versus Sušice”

Pořádá město Sušice, Okrášlovací spolek města Sušice, o. s. a „Kdo si hraje, zlobí míň” ve spolupráci se Střediskem volného času, Sportovišti města Sušice, Gymnáziem Sušice, Oblastní charitou Sušice, Ostrovem Santos, Nadací Proměny, Sušickým kulturním centrem a Sulesem.