AKTUÁLNĚ: Vimperský bazén

(Aktuálně / ověřeno)

V letošním roce není v provozu areál městského koupaliště. Rozhodlo o tom zastupitelstvo města vzhledem k narůstajícím nákladům na jeho provoz, již nevyhovujícímu stavu a současně zahájení první etapy projektu jeho rekonstrukce.

Na adresu redakce přicházejí dotazy ohledně postupu prací a ev. možnosti, v případě, že se na „staveništi“ nic neděje, alespoň jeden z bazénů ještě pro horké letní dny zprovoznit.

 

Za všechny citujeme:

Není možnost v takto krásných dnech alespoň částečně napustit městský bazén a otevřít koupaliště?


tšina obyvatel našeho města se smířila s tím, že letos nebude koupaliště otevřeno. Chystá se velká přestavba celého areálu. Počasí se nám ale, zdá se, vysmívá a láká ke koupání. …Proč se nezačalo opravovat nebo proč alespoň nezačaly přípravné práce?…

 

k1      k2

 

K problematice provozu koupaliště se vyjádřil starosta města Ing. Bohumil Petrášek a místostarostka Ing. Jaroslava Martanová:

 

Stav vimperského koupaliště je již několik let problematický. Město k jeho provozování každoročně žádalo o udělení výjimky pro provoz u krajské hygienické stanice. V roce 2008 odsouhlasili zastupitelé zpracování projektu krytého bazénu, který by byl k dispozici i v letním období. Projekt řešil krytý bazén s veškerým zázemím a venkovní prostory pro slunění. Součástí projektu nebylo venkovní koupaliště a v letním období by se využíval vnitřní bazén. Po zpracování projektu zažádalo město v roce 2008 a opakovaně v roce 2009 o dotaci na jeho výstavbu do programu ROP Jihozápad. Bohužel v obou případech neúspěšně.

 

V průběhu roku 2012 se zastupitelé zabývali celkovou koncepcí koupaliště ve Vimperku a zvažovaly se jednotlivé varianty řešení, pouze venkovní či krytý bazén či kombinace obojího. Z diskuze vyplynulo, že nadále bude zachován projekt krytého bazénu s alternativou venkovního koupaliště a po vyhlášení dotací v rámci programu ROP Jihozápad zastupitelé odsouhlasili rozdělení výstavby krytého bazénu na čtyři etapy s pátou etapou výstavby venkovního bazénu. Vždy bylo ze všech diskuzí zřejmé, že velikost bazénu a doprovodných vodních atrakcí zůstává ve stejném rozsahu a velikosti bazénového tělesa podle zpracované dokumentace z roku 2008. Na podzim roku 2012 bylo tedy požádáno o výstavbu první etapy krytého bazénu, respektive venkovního koupaliště. Tentokrát jsme byli úspěšní a dotace ve výši 27 119 398 Kč nám byla přiznána v dubnu 2013. Na základě přiznání této dotace zastupitelstvo města Vimperk rozhodlo svým usnesením 20. května 2013 v letošní sezóně městské koupaliště neprovozovat. Důvodem byly vysoké náklady na provoz koupaliště způsobené stavebně technickým stavem bazénových těles, rozvodů technologické vody a čističky a vysoké náklady za vodné související se stavebně technickým stavem zařízení – únikem provozní vody do terénu. Předpokládaná výše ztráty způsobená únikem vody z bazénových těles a rozvodů byla na základě zkušeností a skutečného stavu z let minulých odhadována ve výši 500 000 Kč. Zastupitelé rozhodli využít peníze ušetřené za neprovozování koupaliště v tomto roce pro rekonstrukci jiných sportovišť ve městě.

 

Pokud by město nedostalo dotaci, měl současný správce městského koupaliště, společnost Městské služby Vimperk s. r. o., připraven návrh opatření na uvedení městského koupaliště do řádného technického stavu s předpokládanými náklady ve výši cca 5 mil. Kč. V případě realizace těchto opatření by mohlo být koupaliště provozováno několik dalších let. Tato opatření, s ohledem na schválenou dotaci, nemělo význam realizovat, vzhledem k tomu, že by se jednalo o zmařenou investici, která nemohla být koncepčně využita pro výstavbu nového bazénu.


Vzhledem k výše uvedenému rozhodnutí zastupitelů, nepožádalo město při společném jednání s krajskou hygienickou stanicí o výjimku pro provozováním bazénu a o stanovení podmínek provozu městského koupaliště pro letošní sezónu.

Z toho plyne, že město Vimperk nemůže v současné době provozovat městské koupaliště v letošní sezóně na základě rozhodnutí zastupitelů města a zároveň nemá ani výjimku pro jeho provoz od krajské hygienické stanice. Pro doplnění je nutno uvést, že z hlediska technického nelze ani napustit pouze jedno bazénové těleso, protože bazény jsou vzájemně propojeny (jako spojené nádoby) a bez technických opatření to nelze. Netěsnost bazénových těles a rozvodů technologické vody prodražuje provoz městské koupaliště.

 

Předpokládaná úspora za celkový provoz městského koupaliště v tomto roce znamená úsporu v rozpočtu města cca 720.000 Kč s tím, že 350.000 Kč se předpokládá použít na realizaci projektu rekonstrukce víceúčelového hřiště u ZŠ Smetanova a 370.000 Kč bude použito na kanalizační přípojku pro fotbalové šatny.

 

 

 

Orientační harmonogram postupu prací pro výstavbu I. etapy venkovního bazénu

Výběrové řízení na poskytnutí úvěru                             duben/květen 2013

Geologický průzkum                                                       červen 2013

Podpis smlouvy s ROP (od tohoto data se vše odvíjí)    květen 2013

Výběrové řízení na technický dozor                              červenec 2013

Vyhlášení výběrového řízení                                         listopad/leden 2013/2014

Výběrové řízení na zajištění publicity                            duben 2014

Vlastní realizace stavby                                                duben/říjen 2014

Kolaudace stavby                                                          listopad 2014

Závěrečná monitorovací zpráva se žádostí o platbu    prosinec 2014

 

 

V těchto horkých dnech by jistě bylo příjemné ochladit se v bazénu, ale shora uvedené vysvětluje, proč to není možné. Pochopení a trpělivost občanů města i jeho návštěvníků bude ale odměněna dalším pěkným a všem standardům kvality odpovídajícím, místem pro volný čas a relaxaci ve městě.

 

-as-

 

– foto kb-