Adlerova rodina navštívila Dobrou Vodu

Aaron, Sosannah a Simeon (na foto zleva) – to jsou jména potomků zakladatele Muzea Dr. Šimona Adlera v Dobré Vodě, Matytiahu Adlera, viceprezidenta Touro College Jerusalem / New York.

 

img 5052

 

Velmi zajímavé setkání s pokračovateli rodu Adlerů mohli zažít návštěvníci muzea na Dobré Vodě toto pondělí. Dva synové a dcera (společně s rodinami) přijeli na místo, které je věnováno kultuře a náboženství židovských obyvatel v pohraničí, aby uctili památku svého otce, iniciátora založení muzea.

 

Na společném posezení s rodinou Adlerových nechyběl starosta Hartmanic Jiří Jukl, díky jehož velké podpoře mohl být projekt muzea realizován, ředitel Západočeského muzea v Plzni PhDr. František Frýda a samozřejmě ani Mgr. Václav Diviš, jehož kromě řízení Horské synagogy v Hartmanicích, hlubokých znalostí židovské kultury a osudů židovského národa v pohraničí, pojí také osobní přátelství s rodinou. Na počest významných hostů dokonce pronesl část své úvodní zdravice v hebrejštině.

img 5036

Neformální setkání se neslo v duchu mnoha vzpomínek, veselých i vážných, v přátelské a uvolněné atmosféře. Závěrem zazněly i židovské písně a mezi několik velmi emotivních okamžiků patři i ten, kdy hosté, kteří mělo možnost vidět videozáznam o životě Dr. Adlera, pravděpodobně nejvíce vnímali úplně poslední záběr: velmi početné pokolení Dr. Šimona Adlera na jedné společné fotografii a u toho vzkaz, který v češtině znamená „Židovský národ žije!“ V kontextu všeho co v muzeu před tím zaznělo, i u příležitosti  právě probíhající výstavy Židé v boji a odboji, tím bylo řečeno vše podstatné…

 

-text a foto as-

Snímky ze setkání najdete ve FOTOGALERII