010

Eva Piherová – poslední den ředitelkou

 

Rozhovor s Evou Piherovou, která dnešním dnem končí ve funkci ředitelky Gymnázia a SOŠe Vimperk

 

 

 

( Eva Piherová vpravo, vlevo Věra Čáslavská )

 

 

Paní ředitelko, ohlédnete-li se zpět, na co budete nejvíce vzpomínat?

 

Tak za prvé se určitě neloučíme. Vimperk si mě za těch pět let mého působení získal, takže se určitě budeme setkávat i nadále, třebaže v jiné sféře mého působení. V srdci mám hodně milých a vstřícných lidí s ryzím charakterem, které jsem zde během uplynulých pěti let potkala. A to považuji za dar. I zde žijí lidé, kteří vyjadřují své názory bez ohledu na okolí, a toho já si cením. Ale nejvíce si mě určitě získali studenti. Vím, že jsou občas nezvedení nebo nesplňují vždy naše očekávání, ale většina z nich jsou mladí lidé plní ideálů a pozitivního myšlení a to považuji za úžasný vklad do budoucna. Žáci jsou tím důvodem, proč jsme my učitelé tady. A ti mi určitě chybět budou, to si musím přiznat.

 

 

( Majáles 2013 )

 

Přibližte nám prosím práci ředitele školy.

 

Tato práce musí člověka bavit, určitě je dobré, když má ředitel rád lidi okolo sebe, umí správně vyhodnotit soulad či nesoulad toho, co kdo říká a co si doopravdy myslí. Měl by mít i určité psychologické nadání. Každý ředitel vždy přichází s vizemi a cíli. Ideály jsou určitě důležité, pomáhají totiž překonávat různé překážky, které zákonitě přicházejí. Nemůžeme očekávat, že představíme svoji vizi a všichni jsou okamžitě nadšení. Uvádění čehokoliv nového do praxe je dlouhodobý proces s nejistým výsledkem, ale dle mého přesvědčení to stojí za to. Každý z nás zde zanechá svůj otisk. Škola je něco jako organismus. Já ji přirovnávám k mraveništi či včelstvu. Každý musí vykonávat svoji práci co možná nejlépe. Práce učitele, trenéra, vychovatelky, administrativního pracovníka, školníka či uklízečky ovlivňuje atmosféru ve škole, ať se vám to líbí či nikoliv. A ředitel pracuje především se zástupci, kteří zodpovídají za vedení svých podřízených. Ředitel pomáhá ostatním pracovníkům školy v jejich práci tím, že jedná s vnějšími subjekty, zřizovatelem a pravidelně projednává důležité otázky se svými zástupci. Dále v souladu se školským zákonem uděluje výchovná opatření, dohlíží na přijímací řízení a maturitní zkoušky. Spolu s kolegy řediteli škol stejného zaměření řeší dopady legislativních opatření, zjišťuje informace z oblasti projektů a je svou radou nápomocen svým spolupracovníkům ve škole. Pak je zodpovědný za rozpočet školy, který je několikrát za rok MŠMT či zřizovatelem měněn, takže je to něco jako surfování ve vlnách oceánu. Můj diář byl vždy plný od rána do večera a o osmihodinové pracovní době si každý zodpovědný ředitel může nechat zdát.

 

Co se Vám během Vašeho působení na Gymnáziu a SOŠe ve Vimperku podařilo?

 

Věcí, které se podařily, je opravdu hodně. Nejprve bych ale předeslala, že za každým úspěchem stál vždy tým lidí, kteří tu záležitost přijali za vlastní a byli ochotni jí věnovat svůj čas a energii. Já osobně bych tuto oblast rozdělila na akce jednorázové a činnosti dlouhodobého charakteru. Z těch jednorázových stojí za to zmínit pořádání celorepublikového kola soutěže Evropa ve škole. Jedná se o známou literární a výtvarnou soutěž, kterou každoročně vyhlašuje Národní institut dětí a mládeže a kde se nám velmi daří obsazovat pěkná přední místa.

 

 

 

 

Základem každé školy je pedagogický sbor. Jak to funguje u vás?

 

Jako ve většině škol – to nejdůležitější, čím škola disponuje, je kvalitní pedagogický sbor. Na škole působí většina pedagogů s letitou praxí, věkový průměr pedagogického sboru je 48 let. Kvalitu dokazují i úspěchy ve vědomostních soutěžích a výsledky u maturitních zkoušek, a to především v jejich společné části.

 

 

( Maturitní zkoušky )

 

O gymnáziích lze s určitou nadsázkou říci, že o ně bude zájem ze strany veřejnosti vždy, neboť jsou vnímána jako ideální příprava pro vysokoškolské vzdělání pro zatím zájmově nevyhraněné žáky. Obecně jsou gymnázia vnímána jako škola pro nadané studenty. Tuto myšlenku je třeba na jedné straně podpořit i tím, že pro ně vytvoříme podmínky ve výuce. Je naprostou nutností pamatovat na žáky mimořádně nadané, ale i na žáky handicapované, ve školních vzdělávacích programech. Na druhé straně bychom se měli v propagaci školy zaměřit i na ty s rozumovými schopnostmi v pásmu mírného nadprůměru, případně lepšího průměru. Je to sice ne vždy populární mezi učiteli, každý z nás raději vyučuje „ty nadanější“, ale vzhledem k neúprosnému demografickému vývoji se tomuto trendu nevyhneme. A pokud budeme mít zájemců o studium dostatek, nemusíme je přijmout. Jednou z prorit je i příprava výuky pro všechny skupiny žáků. Určitě je nutné počítat s přirozenou integrací žáků se specifickými poruchami učení a dle zpráv z pedagogicko psychologické poradny brát na jejich handicap zřetel.

 

Vimperské gymnázium kladlo důraz na kvalitní jazykovou výuku. Je tomu i nadále a dochází k rozvíjení této činnosti?

 

Vzhledem ke geografické poloze Vimperka se dbalo vždy na výuku německého jazyka. Výborně rozvinuté je partnerství G a SOŠ Vimperk s gymnáziem ve Waldkirchenu a gymnáziem Roberta Kocha v Deggendorfu. Toto partnerství určitě podněcuje zájem žáků o výuku německého jazyka a rozvíjí přeshraniční spolupráci. Velkým přínosem a motivací pro žáky může být studium u našich německých sousedů. V současnosti však žáci přicházejí ze základních škol s výukou anglického jazyka. Je tedy třeba podporovat výuku obou jazyků. Určitě stojí za to hledat partnerskou školu i v anglicky mluvících zemích (vzhledem k vzdálenostem nejspíše ve Velké Británii) a zároveň zapojit do výuky rodilé mluvčí (jak anglicky, tak i německy mluvící). Osvědčila se 1 vyučovací hodina ve 3. a ve 4. ročníku. Škola může zároveň v rámci doplňkové činnosti nabízet konverzační kurzy.

 

 

 ( s děvčaty ve Waldmünchenu )

 

 

V dnešní době školy bojují s drogovou problematikou. Máte nějaké preventivní programy zaměřené na tuto oblast?

 

Ráda bych se zmínila i o protidrogové prevenci. Velký přínos především pro nové žáky školy znamenají adaptační pobyty. Z osobní kladné zkušenosti s o.s. Prevent Strakonice mohu říci, že se určitě tuto náročnou a zodpovědnou činnost vyplatí objednat u firmy, která disponuje zkušenými lektory a je ochotna i v určitých intervalech v práci pokračovat. Škola a především třídní učitel dostává vždy zpětnou vazbu, a to je velmi důležté. Pro žáky je určitě dobré i pořádání humanitárních akcí. Na škole se v minulých letech uskutečnilo i mnoho besed s Policií ČR a jinými odborníky. Práce v této oblasti je určitě kvalitní a je třeba ji i nadále podporovat. Důležité je i využití grantové politiky Jihočeského kraje v rámci protidrogové prevence.

 

Součástí výuky tělesné výchovy na G a SOŠ Vimperk je i lyžařský výcvik, sportovně turistický kurz a plavecký výcvik. Jednoznačně se jedná o akce, které jednak přispívají k ochraně žáků před budoucími úrazy (tím, že se něco naučí provozovat některé aktivity správně), jednak jsou jistě i stmelujícím prvkem třídních kolektivů a jejich hlavní přínos je samozřejmě v lepší tělesné kondici žáků, což je čím dál tím potřebnější. Tyto činnosti je třeba i nadále podporovat.

 

Jak získává škola svoje jméno a čím se může zviditelnit?

 

Za jednu z priorit považuji propagaci školy. V tom jsem při nástupu do funkce navázala na práci bývalé paní ředitelky, protože jak vyplývá z výroční zprávy školy, propagaci měla škola velmi dobře nastartovanou. Věnujeme se především prezentaci školy v tisku, a to jak v Prachatickém deníku, tak i ve Vimperských novinách, na webovém serveru vimperk.eu, MF Dnes, Jihočeském kurýru či Učitelských novinách. Tyto prezentace se zaměřují především na četné úspěchy sportovců, které jsou pro novináře nejatraktivnější. Škola se ale snaží představit i ostatní aktivity, což je neméně potřebné. Prezentuje se také na trhu pracovních příležitostí v Prachaticích a burze škol ve Strakonicích, což představuje stěžejní spádovou oblast školy. Učitelé a především výchovná poradkyně nejen představují školu na schůzkách ZŠ v okolí, ale zvou zájemce z řad spádových škol k návštěvě. Škola pořádá i tzv. informační odpoledne. Za úvahu by možná stálo rozšířit počet informačních odpolední minimálně o jedno a nevyužívat pouze jeden den v týdnu, ale vystřídat např. úterý, středu či pátek.

Dalším a to nejúčinnějším nástrojem propagace školy vždy zůstávají samotní žáci a jejich rodiče a přátelé. Proto je třeba vytvářet ve škole takové prostředí, aby byli ve škole spokojeni a výuka jim pomáhala v jejich dalším rozvoji, a to nejen v profesním životě. Ideálním cílem je vyučovat postupně celé generace obyvatel a připravit tak i dalším nástupcům podmínky pro další rozvoj školy. O to se jistě ředitelé školy snažili, i když současná doba klade nové a nové požadavky. V tomto směru kladně hodnotím využívání moderní techniky – učebny výpočetní techniky, postupné vybavování pedagogického sboru počítači a notebooky, interaktivní tabule, dataprojektory, zařízení laboratoří pro výuku přírodovědných předmětů. Počet 1,36 datových projektorů na 100 žáků školy (5 datových projektorů přenosných a 5 pevně umístěných v učebnách) je hodnota v krajském měřítku nadprůměrná. Jistě by bylo dobré výpočetní techniku ještě rozšířit, a to v návaznosti na zaměření školy (programování, obchodní akademie). Vítám v tomto směru aktivitu Jihočeského kraje, který v rámci projektu podaného do ROP počítá s dovybavením školy 2 ks interaktivních tabulí.

A nemohu zapomenout na školní časopis Gool. Naši redaktoři se neuvěřitelně vypracovali a úžasně se s nimi pracuje. Na starosti má časopis paní učitelka Heřtová, Jakub Vácha a celý jeho tým redaktorů.

 

 

Odcházíte z místa ředitelky. Když se ohlédnete, co ve Vás vyvolá radost?

 

Jedním ze základních stavebních kamenů naší školy je Gymnázium se sportovní přípravou. Je to mediálně nejznámější obor a jeho spádovou oblast tvoří celá ČR. Stávající kmenové sporty běh na lyžích a cyklistika – horská kola, byly obohaceny v roce 2011/2012 o kmenový sport snowboarding. Počet žáků tohoto oboru se absolutně zvyšuje. V době mého nástupu se na tuto školu hlásilo 24 dětí, později 45 a v letošním roce je to dokonce 86 přihlášených dětí. Musím připomenout, že máme výbornou spolupráci se Svazem lyžařů ČR.

 

   

 

 

 

Podařila se nám navázat úzká spolupráce s Národním parkem Šumava, kde se zúčastňujeme enviromentálního vzdělávání. Daří se nám zapojit žáky do přípravy a organizace přírodovědných soutěží pro žáky ZŠ. Pořádáme celorepublikové soutěže „Evropa ve škole“. Máme za sebou více než dvacetiletou spolupráci s Gymnáziem Johanna Gutenbera ve Waldkirchenu, udržujeme kontakty s dalšími bavorskými gymnázii – Bogen, Freyung, Passau, Untergriesbach… Aktivně se účastníme v projektu Euroregia – roční pobyty našich žáků na bavorských gymnáziích, v projektu Zukunft im Fokus (Budoucnost v hledáčku), kde jsou zapojeni žáci Obchodní akademie a Gymnázia společně s Gymnáziem Cham.  Umožňujeme přípravu k mezinárodním zkouškám v anglickém a německém jazyce, dále výuku francouzského a ruského jazyka. A mnoho dalšího.

Myslím, že je na co navázat…

 

Děkuji Vám za rozhovor a přeji úspěch do další etapy života.

Lenka Doubková