500 mil prověřilo jezdce i stroje

V sobotu 17. srpna krátce po 15 hodině se ze sušického náměstí vydala více než stovka jezdců na strojích Harley Davidson a Buell na trať prvního ročníku závodu 500 mil Bohemia. Jejich úkolem bylo za 24 hodin urazit trasu výše uvedených 500 mil ( 805 km) po trase, která jim byla odkrývána po jednotlivých etapách. Atmosféru startu zachytil Martin Kramer ve fotogalerii.

 

Protože se jedná o podnik, který je součástí nově vznikajícího evropského seriálu, požádal jsem o rozhovor jednoho z hlavních organizátorů a jednoho z účastníků, aby si čtenáři mohli udělat obrázek o tom, jak taková akce vypadá.

charlie

Nejprve zástupce organizátorů – Karel Dohnal, který má mezi motorkáři přezdívku Charlie.

Jak vznikl nápad uspořádat akci tohoto typu v Čechách?

Akce 500 mil vznikla původně v Belgii, pak se přesunula do Nizozemí, časem se přidalo Švýcarsko. Já společně s některými přáteli jsem se účastnil akce ve Švýcarsku a tam vznikl nápad uspořádat podobný podnik i v Čechách.

A start v Sušici?

Protože já sám se na Sušicku pohybuji celý život. Navíc si myslím, že sušické náměstí je krásné a je nejkrásnější výjezd do centrální části Šumavy.

Jak dlouho se podobný podnik připravuje?

Celou akci jsme připravovali téměř třičtvrtě roku. Celou trasu jsme třikrát předělávali, nakonec to dopadlo tak, že ještě ve čtvrtek před závodem se objevily nové uzavírky a muselo se předělávat znovu. Bylo to náročné, bylo třeba zohlednit i které úseky se pojedou ve dne a které v noci, zajistit kontorolní stanoviště, počítat s noční migrací zvěře a dalšími faktory.

Kolik lidí se akce účastnilo a kolik dojelo? Jaké bylo složení účastníků?

Na startu se objevilo 116 strojů. jednomu se nepodařilo odstartovat pro technickou poruchu, 3 vzdali v průběhu trasy. Na startu se sešlo 9 národností. Nejvzdálenější účastník byl z Belgie. Nejstaršímu účastníkovi bylo 71 let – úspěšně absolvoval celou trasu, do cíle dojely i všechny startující ženy. Největší obdiv si zaslouží invalidní soutěžící, který celou trasu projel na speciálně upravené tříkolce.

trike

Do cíle na nádvoří Plzeňského pivovaru dojížděli první soutěžící cca v 9.40, poslední ve 14.30.

Vyskytly v průběhu nějaké problémy?

Celá akce proběhla bez větších problémů, pouze dva jezdci upadli po najetí na štěrk, ale to se obešlo bez úrazu, oba i s poškozenými stroji závod dokončili.

Kudy vedla trasa závodu?

Jelo se po trase Domažlice – Babylon – Nýrsko – Železná Ruda- Hartmanice – Modrava – Kvilda – Frymburk- Lipno – Český Krumlov – Prachatice – Písek – Vacov – Horažďovice – Petrovice u Sedlčan – Rožmitál – Příbram – Plzeň

Ohlasy u účastníků?

Zaznamenali jsme převážně pozitivní ohlasy.

Takže se logicky nabízí otázka – co příští ročník?

Nejprve si musíme všichni organizátoři sednout a zhodnotit ten právě proběhlý, ale myslím si že v podstatě nic nebrání jeho uspořádání. a třeba možná i znovu se startem v Sušici.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně šťastně ujetých kilometrů.

můra

 

K dalšímu krátkému rozhovoru jsem oslovil Míru Janouška, který je (nejen ) mezi sušickými motorkáři známý jako Můra.

Co tě vedlo k účast v tomto závodě?

Znám se s některými účastníky, kteří se účastnili švýcarské varianty závodu. Proto, když se objevila akce 500 mil Bohemia, řekl jsem si, že to zkusím.

Ujet 800 km za 24 hodin je poměrně náročné – připravoval ses nějak?

Ne, žádná zásadní příprava neprobíhala, pouze jsem se snažil se před akcí pořádně vyspat.

Měl jsi v průběhu jízdy nějaké krizové momenty?

Co se únavy z nevyspání týká, tak to u mě nenastalo, pouze mezi čtvrtou a pátou hodinou ranní se začalo dost výrazně projevovat zima. No a poslední dvě etapy před cílem nám už připadaly docela nekonečné.

Kolik jsi ujel kilometrů, podařilo se ti trefit se na rovných 500 mil?

To se nepodařilo, ale byl jsem docela blízko 🙂 , podle tachometru jsem ujel 855,3 km, celkem pak 1038 km. Dojel jsem do cíle za 19. hodin 15 minut jako celkově 20, ale o pořadí v tomto případě opravdu nešlo.

Pokud se pojede příští rok opět, uvažuješ o účasti?

Pokud by bylo vše v pořádku, tak pravděpodobně ano.

Děkuji za rozhovor a i tobě přeji hodně šťastně ujetých kilometrů.

itinerář

 

road book

Pro sumava.eu Petr Matějka

Foto: archiv Můra, archiv Charlie