Reakce Věry Vávrové: Ad. Stěhování Romů do Vimperka

Několik diskutujících zmiňuje mé jméno a dokonce navrhuje jakési postupy řešení dané situace, tak chci na jejich nápady zareagovat.

 

Mají pravdu, že kdybych ubytovala určitou část nově příchozích Romů nebo jiných občanů ve svém domě a k tomu zařídila v jeho suterénu tmavou hernu, jistě by náš dům generoval slušné zisky.

 

Koneckonců to může, jak se ukazuje, udělat každý z nás. Nejenže to nic neřeší, ale navíc na tom profituje skupina lidí, které jde snad pouze o ty zisky. A především to nemá vůbec nic společného

s tím, na čem mi skutečně záleží a o čem už dlouho mluvím, totiž o integraci a nutnosti vzdělávání Romů, hlavně pak romských dětí.

 

Romové z Českých Budějovic chtějí přijít do Vimperka, protože majitel a soukromý nájemce objektu Vltava jim nabídl „pěkné“ ubytování hotelového typu. Nájem bude de facto hrazen z dávek, které budou oni sami dostávat. Od 1. 8. 2013 totiž začíná platit instrukce MPSV, která umožňuje využít sociální podporu na ubytování tohoto hotelového typu.

 

A teď je nutné si na rovinu říci, že sociální dávky se vyplácejí z našich daní stejně jako platy politiků. Kolik je schválených zákonů, které celou společnost posunou dál v otázce integrace lidí s dlouhodobými problémy? Místo toho krátkozrace kritizujeme ty, kteří jen využívají situace, kterou jim současné zákony umožňují. Proč souhlasíme s pochody neonacistů a přejímáme jejich extrémní názory, místo abychom se ptali politiků na státní úrovni, co v dané situaci dělají? Proč házíme všechny Romy do jednoho pytle a nepodporujeme tu část z nich, která pracuje a například uspořádá Romský den a ukáže nám, co umějí?

 

Co dělají naši poslanci nebo senátoři a jak řeší vzniklou situaci?

 

Kdo je tady ten špatný? Ten, kdo chce mít zisky nebo nadprůměrný plat a nedívá se přitom napravo nebo nalevo – ani na přání svých spoluobčanů nebo voličů a nebo ten, kdo jde z místa na místo, protože mu to ten ziskuchtivý umožní a svým způsobem nabízí ?

 

Odsuzujeme Romy a neustále na ně ukazujeme prstem, ale ze stejných peněz, ze kterých žijí oni, žijí i naši zákonodárci a všechny je platíme my. Kolikrát byl ve Vimperku někdo z drogové centrály? Kde je platný zákon o prostituci? Kde jsou zákony, které by pomohly malým romským dětem v tom, aby rodiče museli dávat dávky, které na ně dostanou, skutečně za jejich potřeby a zájmy. Tak jim můžeme pomoci integrovat se do společnosti a ukázat jim, že se dá žít i jinak. Jak dělají poslanci, vlastně ty teď žádné nemáme, tak tedy alespoň senátoři svou práci? Bavme se o tom. A hlavně bavme se o tom s nimi a chtějme po nich odpovědi.

 

Takže až budete chtít na tento příspěvek reagovat, zamyslete se dvakrát, co si vlastně o celé situaci myslíte a kdo je za ni zodpovědný. Je obecně známé, že se nebráním žádné debatě, ale podložme ji, prosím, pořádnými argumenty a vlastní účastí v celém problému. Zatáhněme do debaty zákonodárce, senátory a budoucí poslance a nedovolme jim, aby populisticky využívali problémy jiných, jak to dělá pan senátor Krejča, ke zvýšení vlastní oblíbenosti.

 

Nejsme to nakonec my sami, kdo se nechává opíjet rohlíkem? A tak jako Město,tak i jednotlivci doplácíme totiž na nedostatečné nebo neexistující zákony a především tedy na nedostatečnou a špatnou práci našich zákonodárců.

 

Věra Vávrová