Podporu vyjádřil i prezident Zeman

Více než čtyři stovky  odpůrců těžby zlata se sešly na kašperskohorském náměstí v soboru 24. srpna, aby svou přítomností dli najevo obavy o další osud Šumavy a vyních průzkumů v oblasti. Průzkumy a těžba by se dotkly mnohem širší oblasti, než jen Kašperských Hor. Proto pozvání na setkání  přijali také starostové okolních obcí, kterým není osud Šumavy lhostejný. Nechyběli ani zástupci z partnerského města Grafenau. Jen z Rožmitálu přijelo podpořit snahy o zastavení  procesů vedoucích k povolení těžebního průzkumu, těměř  sto lidí, což  bylo mimochodem více, než se účastnilo místních.

 šumava nad zlato 033

Po přivítání předsedou občanského sdružení Šumava nad zlato a starostkou Kašperských Hor se u mikrofonu vystří dali hosté z řad politiků, kteří přijali pozvání  a vyjádřili podporu zachování přirozených  hodnot Šumavy a  nesouhlas s těžebními průzkumy a pracemi. 

 

Mj. to byli  Jan Látka, Milan Štěch. V rámci setkání byl také přečten dopis od prezidenta Miloše Zemana, který v něm těžbu  na Šumavě  zásadně odsuzuje, podobně jako hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. Promluvili také předsedové sdružení Čechy nad zlato,  Rožmitál nad zlato  a bývalý ministr  životního prostředí Kužvart – asi je již zbytečné dodávat, že  také v duchu  ochrany Šumavy.

 šumava nad zlato 034

Nesouhlasným hučením ze strany účastníků setkání byl  mezi  vystupujícími přijat Milan Bursík. Podporu  snahám o zabránění povolení průzkumů svou přítomností vyjádřili starostové všech měst  v povodí Otavy, chyběl jen sušický.

 

Mezi nejzajímavější příspěvky patřil  ten se kterým vystoupil fyzikální chemik prof. Ing. Rudolf Zahradník, DrSc., mj. bývalý první předseda  Akademie věd ČR.

šumava nad zlato 043

 

Že těžbu nechtějí ani teď ani v zájmu budoucnosti svých dětí, demonstrovali rodiče s kočárky.

 šumava nad zlato 040

Po ukončení první části setkání na náměstí se více než polovina účastníků  sešla u paty plánované odkalovací nádrže pod Kašperkem, kde byly k dostání podrobné informace o rozsahu a dopadech průzkumů a těžby, informační a propagační materiály sdružení Šumava nad zlato  a také detailní popis  katastrofických následků pro města povodí Otavy v případě, kdy by došlo k protržení hráze…

 šumava nad zlato 048

Protestní akce na náměstí  i pod Kašperkem měla za cíl  především otevřeně se postavit nesmyslné devastaci jen těžko (možná vůbec) obnovitelného přírodního bohatství. Závěr setkání sice zpestřila hudba, ale  přítomným v myslích znělo především přání: hlavně ať politici splní, co slíbili a pomohou zachránit Šumavu před neuváženými nepřirozenými zásahy – pro tuto i další generace.

 šumava nad zlato 036

 

text a foto: Emil Kintzl