Alkohol za volantem – nekonečný příběh

Denně se policisté setkávají s řidiči, kteří neváhají usednout za volant se značnou mírou alkoholu v krvi, nebo pod vlivem drog. Téměř denně se ve zpravodajstvích objevují tragické dopravní nehody, které právě takoví řidiči zaviní. Výjimkou nejsou ani opilí cyklisté, kteří mají rovněž na svědomí řadu nehod. Jak velkou cenu jsou ochotni tito lidé za své jednání zaplatit? Jaká je v tom případě cena lidského života?

 

 

V poslední době se zdá, že případů opilých řidičů přibývá. Potvrzují to i případy, které řeší policisté (nejen) na Klatovsku. Už samotný výčet  dvou dnů uplynulého týdne je alarmující:

 

pátek 23. srpna – v Horažďovicích jel ve středu 21. srpna 2013 ve 20.00 hodin na jízdním kole 38letý muž z obce na Plzni-jihu. Jel po ulici Blatenská, vyjel vpravo mimo vozovku, narazil předním kolem na obrubník a spadl na chodník. S lehkým zraněním byl převezen do nemocnice v Sušici. Muž se podrobil dechové zkoušce a alkoholtester naměřil 3,3 a opakovaně 3,45 promile alkoholu.

 

– v Sušici na ulici Chmelenské policisté z obvodního oddělení kontrolovali ve 23.20 hodin řidiče vozidla zn. Peugeot 106 muže ve věku 23 let z obce u Horažďovic. Šetřením policisté zjistili, že podle rozsudku Okresního soudu v Klatovech má uložen trest zákaz činnosti od března letošního roku na tři roky. Provedená dechová zkouška byla pozitivní s 1,44 a 1,47 promile alkoholu a neodmítl ani lékařské vyšetření spojené s odběrem krve. Muž je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

 

sobota 24. srpna – v rámci silniční kontroly byl policisty zastaven v Sušici v sobotu ve 20.30 hodin na ulici Stupkova řidič vozidla zn. Honda Civic. 22letý muž z Prachaticka se podrobil testu na užití návykových látek. Test byl pozitivní na látku amfetamin a konopí. Muž byl převezen k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve a moči.

 

– v Horažďovicích ve 21.00 hodin kontrolovali policisté řidiče vozidla zn. Škoda Felicia, 34letého muže z Písecka. Dechová zkouška byla pozitivní s výsledkem měření 0,64 a 0,59 promile alkoholu.

 

– v 17.30 hodin jel po ulici Scheinostova v Sušici na jízdním kole 29letý cizinec, který v místech za obchodním domem havaroval. Muž byl převezen k lékařskému ošetření do nemocnice a podrobil se dechové zkoušce s výsledkem měření 2,26 a opakovaně 2,29 promile alkoholu.

 

– u Nového Městečka jel v sobotu 24. srpna 2013 ve 3.10 hodin ráno 43letý řidič z Hartmanicka s vozidlem zn. Citroën. V době, kdy byl předjížděn nákladním vozidlem, řidič vybočil vlevo a narazil do jeho pravého boku. Na místo byli přivoláni policisté. 43letý muž se podrobil dechové zkoušce, alkoholtester naměřil 2,19 promile alkoholu. Muž byl převezen k lékařském vyšetření spojenému s odběrem krve do zdravotnického zařízení v Sušici. Ke zranění osob naštěstí nedošlo, hmotná škoda činí 30 000 Kč.

 

Uvedení řidiči jsou podezřelí ze spáchání přestupků, které budou předány správním orgánům.

-p cr, red-