Zveme jen ty nejlepší

z obou zemí, říká Marcel Fišer, bývalý ředitel Galerie Klatovy / Klenová – dnes ředitel Galerie výtvarného umění v Chebu, zakladatel česko-německého malířského sympozia na Kvildě. Díla autorů, kteří se zúčastnili uplynulých ročníků (2008-2012), máte možnost od pátku vidět v sušické galerii SIRKUS.

 

Tentokrát vás sušický SIRKUS zve na vernisáž výstavy obrazů Tief drin im Böhmerwald, která se uskuteční v pátek 30. srpna od 19 hodin. Vernisáž zahájí kurátor sympozia Marcel Fišer představením šestnácti českých a německých vystavujících umělců a přiblížením idey občanského sdružení Centrum umění Kvilda, díky kterému tato přeshraniční rezidenční setkání od roku 2008 probíhají.

tief

Myšlenka na šumavské malířské sympozium, na kterém by se setkávali čeští a němečtí autoři vznikla v roce 2008. Hledání vhodné lokace vyústilo ve spolupráci s obcí Kvilda, která organizátorům nabídla zchátralý objekt. Zde se pak ve zcela provizorních podmínkách akce uskutečnila v letech 2008 a 2009.

 

Sympozium se stalo krystalizačním bodem občanského sdružení Centrum umění Kvilda, které od obce penzion zakoupilo, opravilo jej a přistavělo k němu ateliérovou část. Renovace z dílny architektonického Ateliéru 25 se zařadila mezi nejzdařilejší stavby posledních let u nás. V samotném srdci Šumavy tak vznikla jedinečná kulturní instituce, která od svého otevření v roce 2012 už uspořádala množství výtvarných workshopů a rezidenčních pobytů.

 

Zveme jen špičkové tvůrce z obou zemí, o nichž zároveň víme, že díky charakteru své práce budou schopni nějak reagovat na krajinu a genia loci Šumavy. Zároveň však sympozium neomezujeme na čisté krajináře, jak by se nabízelo – vedle nich se tu objevují i malíři figurální nebo ti, jejichž malba má spíše konceptuální či zcela abstraktní povahu,“ zdůrazňuje Marcel Fišer.

 

Vystavující umělci:

2008 / Michal Singer [CZ], Peter Angermann [DE], Ondřej Maleček [CZ], Václav Malina [CZ], Peter Lang [DE], Luděk Rathouský [CZ]

 

2009 / Katharina Dietlinger [DE], Stanislav Diviš [CZ], David Hanvald [CZ], Ondřej Kopal [CZ], Richard Štipl [CZ]

 

2012 / Václav Girsa [CZ], Alexandar Pertemov [D], Alena Anderlová [CZ], Dan Vlček [CZ], Martin Salajka [CZ]

-red,ssh-

Více informací o výstavě a sympoziu najdete na stránkách SIRKUSu.