Investice, která zahřeje

prace cihelna

 

Více než osm milionů korun investuje správce tepelného hospodářství ve Vimperku, společnost Energie AG Teplo Vimperk s. r. o.,  do dvoufázového projektu, jehož  realizace právě začala. Oproti avizovanému termínu sice s drobným zpožděním způsobeným formálně-administrativními náležitostmi výběrových a správních řízení, nicméně podle slov jednatele společnosti Ing. Miroslava Rysa by  termín dokončení neměl být nijak výrazně prodloužen.

 

„V této chvíli jde o realizaci první etapy projektu, která se týká opravy přípojky teplovodu k zimnímu stadionu, kde jsme zaznamenávali už velké úniky topné vody  a byl ohrožen začátek  topné sezóny na zimním stadionu. Ve druhé fázi, která bude probíhat  v říjnu pak budou teplovodem na centrální vytápění připojeny budovy v ulici 1. Máje – objekty mateřské školy, MěKS, jedna z budov Správy NP Šumava a dále budovy Základní školy TGM a bývalé ISŠL – dnešní knihovna.“

 

Rozsah  a způsob prováděných prací je dán i stavem  ostatní infrastruktury – městské sítě vodovodního a kanalizačního řadu, která  už také volá po opravě, nicméně zatím se kvůli nedostatků financí město do její obnovy nepustí. Důležitým bodem bylo  zpracovat  projektovou dokumentaci pro investice do zde položených inženýrských sítí tak, aby  nedošlo k poškození rekonstruovaného teplovodu při následné opravě vodovodu nebo kanalizace.

 

Podrobnou dokumentaci město již má a tak  by ke komplikacím nemělo docházet. Vyřešení křížení s budoucími trasami vodovodu a kanalizace bylo jedním z důvodu posunutí termínu realizace teplovodů.

 

Dodavatelem stavby je společnost ODYS s. r. o. Prachatice, náklady které plně hradí investor Energie AG Teplo Vimperk s. r. o. se vyšplhají na  téměř 8,4 milionu korun (včetně DPH).

 

Za to město a zejména obyvatelé této jeho části získají kvalitní rozvody tepla a zásobování teplem z centrální kotelny. Prodloužení teplovodu se  v rámci tohoto projektu dotýká úseku od panelových bytových domů v ulici K. Weise čp. 396-8  až po bývalou lesnickou školu. S probíhající stavbou souvisí i částečné dopravní omezení v ulici 1. Máje:

 

„Omlouváme se řidičům i chodcům  za dočasné omezení  (rozbouraný chodník a zabraná část jízdního pruhu vozovky) v dopravě a pohybu ve zmíněné ulici, ale věřím, že to pochopí. Málou náplastí pro chodce by snad mohl být nový povrch chodníků, na který se chodci mohou těšit v místech, kudy povede nový teplovod. Vzhledem k rozsahu a umístění lokality jsme bohužel jinou variantu volit nemohli. Děkujeme za pochopení a dodržování příkazů dopravního značení, kdy je doprava na silnici řízena světelnou signalizací. Dotazy ohledně této akce je možné posílat na info@energieagteplo.cz nebo na tel. 725 785 500,“ dodal Ing. Miroslav Rys.

 

text a foto A. Staňková