S klukem ze Šumavy musí svět počítat!

Deset let trvalo českým juniorům, než se někdo přiblížil výsledku Jaroslava Kulhavého v Luganu 2003, Jan Vastl skončil na vynikajícím 5. místě…

Další skvělý vysledek přivezl šumavák Jan Vastl z Jihoafrické republiky a to páté místo. Ukázal, že do budocnosti se sním musí určitě počítat. Výborná práce trenéra Jiřího Lutovského a duch pro závodění Jana Vastla. Oběma velký dík za reprezentaci města Vimperk a Jihočeského Kraje.  

Výsledky junioři:
1. Lukas Baum (GER) 1:20:06 hod.
2. Peter Disera (CAN) +0:42
3. Gioele Bertolini (ITA) +1:02
4. Raphael Gay (FRA) +1:07
5. Jan Vastl +1:13
21. Jan Rajchart +7:23

 

 

JAN VASTL

Co řekl po závodě:

“Ten prach byl úplně nejhorší, pořád mi vysychala pusa, zanášel se všude. Umístění do pátého místa byl můj cíl, takže jsem spokojený, byla tady velká konkurence a těžká trať,” řekl krátce po dojetí český šampion.

 

ms-xc-2013-juniori-rajchart

 

Jaká byla cesta na tak daleký závod do Jihoafrické republiky?

Cesta byla dlouhá, bylo to asi kolem 16 hodin v letadle, ale spali jsme v Dubaji, takže jsem si celkem odpočinul a nebyl jsem ani unavený.

 

Jaké tam bylo počasí, prostředí a jaká byla trať? Byla hodně náročná?

Sice tu končí zima, ale měli jsme na závod 34º C, jelo se to na okraji Pietermaritzburgu v Cascade parku. Trať byla asi nejtežší na jaké jsem kdy závodil, byly tu hodně kamenité pasáže a všude bylo hodně prachu, takže trať neskutecně klouzala.

 

Jsi spokojený s pátým místem? Jak se ti jelo?

Na jednu stranu jsem spokojený, protože 5.místo na světe je super a ještě k tomu na takhle těžké trati. Ale trochu mě i mrzí, že to na bednu nevyšlo, protože to bylo na medaili fakt kousek. Jinak jsem se cítil hodně silný, těší mě, že i přesto že závod trval dlouhých hodinu dvacet, tak jsem dokázal v posledním kole hodně zrychlit a zajet druhé nejrychlejší kolo.

 

Co tě teď čeká? Máš ještě nějaké závody?

Příští týden pojedu poslední CP v Boskovicich a hned týden na to poletím ještě do Norska na finále světového poháru. Potom budu odpočívat a začnu se připravovat na novou sezonu, protože přecházím do vyšši kategorie U23 a mam velkou motivaci v tréninku a chci zajíždět výborné výsledky ve světovém poháru i v této kategorii.

 

Co škola ? Těšíš se ? :-)

Teším se jako vetšina 🙂  ale nejspíš si budu rozkládat ročník abych měl dostatek času věnovat se tréninku.

 

Honzo, díky za odpovědi,  ať se ti daří! To Ti přejí také všichni z www.sumava.eu a www.vimperk.eu

text: Zdeněk Formánek

foto:Michal Červený

{gallery}vimperk/2013/zari/vastl/{/gallery}