Škola začala tradičně, novinek je ale také dost

První školní den, 2.  září, do škol zamířily stovky dětí a studentů. Základní i střední sušické školy zahajovaly první den nového školního roku víceméně tradičně. Gymnázium slavnostně ve Smetanově sále, s novým ředitelem školy, Mgr. Ivanem Kratochvílem, SOŠ a SOU Sušice vítalo žáky prvních ročníků v Sokolovně, ZŠ Lerchova připrvila tradiční shromáždění v hale školy a ZŠ TGM se sešla před školou.

 

V očích malých prvňáčků bylo vidět “těšení” i trošičku obav, ale ty se brzy rozptýlily. Zejména poté, co jim ředitelé připomněli, že první prázdniny už je čekají za necelé dva měsíce.

 

Konec prázdnin je poznamenán nejen tradiční sušickou poutí, která se letos co do počasí opravdu mimořádně vydařila (posledních několik let alespoň jeden víkendový pouťový den pršelo), ale i sháněním potřebných věcí pro prvňáčky. Některé z pomůcek dostávají od školy a od města, ale většinu musí poshánět rodiče.

 

Jak uvedl ředitel ZŠ Lerchova Mgr. Čestmír Kříž, kterého jsme se mimo jiné zeptali i na to, jak on strávil prázdniny, co se v červenci a srpnu dělo ve škole a co v nejbližší době děti i učitele, kromě zahájení výuky, čeká:

“Pro rodiče prvňáčků je začátek školního roku finančně nejnáročnější. Učebnice, slabikář, pracovní sešity, písanky, cvičebnice, písmenka, živá abeceda, … Tyto učebnice a sešity v hodnotě zhruba 1 000 Kč prvňáčkové dostanou ve škole, o náklady se podělíme – škola 400 Kč, příspěvek od starosty města Sušice 200 Kč a rodiče přibližně 400 Kč. Bohužel to nejsou všechny náklady rodičů. Musí ještě pořídit tašku, penál, desky, pastelky, tužky … To už necháváme na nich samotných.”

lerchovka7

 

Kolik dětí nakonec po odkladech nastoupilo do prvních tříd?

“V pondělí ráno jsme v hale školy slavnostně přivítali 82 prvňáčků, což je o 10 méně než loni. Celkově máme letos 653 žáků (v loňském roce to bylo 635) ve 27 třídách.”

 

Jak jste strávil prázdniny vy?

“Výborně. Nejraději trávím dovolenou v Čechách a to se letos dařilo. Vydařila se nám ‘kola’ na jižní Moravě, na týdenním pobytu na Srní jsme nachodili spousty kilometrů, jinak volejbálek, zase kola, dokonce jsem si byl čtyřikrát pinknout tenis, na zahrádce jsme vybudovali pergolu. Prostě spokojenost.”

 

Co všechno se ve škole událo v průběhu července a srpna?

“Jako každé prázdniny, tak i letos jsme ve škole o prázdninách nelenili. Proběhly tradiční práce jako malování učeben, chodby, položení nového linolea v jedné učebně, doplnění žákovského nábytku, skříní. Z velkých akcí bych vyzdvihl opravu střechy na pavilonu A, pokračování rekonstrukce osvětlení ve třídách – letos jsme vyměnili světla v přízemí pavilonu B. Obě akce financovalo město a z rozpočtu na ně uvolnilo zhruba 600 tisíc korun. Za evropské peníze jsme vyměnili počítačové vybavení v učebně informatiky, tady to byla investice kolem půl milionu korun. Teď už máme v obou učebnách nové počítače. Koupili jsme dvě interaktivní tabule a další ještě plánujeme koupit. Musím říct, že počítačové a interaktivní vybavení na naší škole je nadstandardní a co mne těší, že většina pedagogického sboru tuto techniku umí velmi dobře využít ve vyučovacím procesu.

Ještě jednu změnu musím zmínit. O prázdninách byla provedena modernizace stravovacího systému. Staré výdejní terminály byly obměněny za moderní dotykové LCD terminály. Na objednacím terminálu si mohou strávníci sami změnit druh jídla nebo odhlásit na celý aktuální týden. Postupně během dvou let budou i stávající kreditní karty zcela vyměněny za vysoce kvalitní bezkontaktní čipy. Bezkontaktní čip bude vratný, cena je 115 Kč. Původní systém přestal vyhovovat už proto, že tři dny v týdnu vaříme tři jídla a dva dny dvě jídla. Všem strávníků přejeme, aby jim v naší školní jídelně chutnalo a byli spokojeni.”

 

Jsou nějaké změny i v pedagogickém sboru?

“Ano, změny jsou, ale jedny z nejmenších. Z Hartmanic k nám přechází paní učitelka Radka Malá, nově asistenta pedagoga bude letos vykonávat Tereza Pokorná a do “domečku” (SVČ) přijímáme pedagoga volného času Davida Bílka se kterým ‘přijdou’ některé nové zajímavé kroužky.”

 

Co “velkého” vás čeká v nejbližší době?

“Náš plán práce obsahuje velké množství akcí, projektů. Hned začátkem září šesťáci absolvují seznamovák, s družební školou navštívíme Bavorský les, letos zakončíme tříletý projekt EU – šablony do škol. Pak nás čeká, snad bezproblémové, začlenění změn v našem školním vzdělávacím plánu a mnoho dalšího.”

Děkuji za rozhovor a přeji vám všem, ať se školní rok 2013/2014 podaří podle vašich představ.

“I já nám všem přeji pohodový a úspěšný školní rok.”

A. Staňková

 

Fotografie ze zahájení školního roku najdete ve FOTOGRALERII.

—————————————————————————————————————–

pozn. red. – připravujeme také rozhovor s novým ředitelem gymnázia – o tom jaké má představy o práci ředitele, co by chtěl změnit, co vidí jako pozitiva a co naopak jako problematické záležitosti v chodu školy.