Trojí vzpomínkové setkání

V sobotu 31. srpna se v obci Lčovice uskutečnilo vzpomínkové setkání :

115. let od založení hasičského sboru

40. let ukončení vyučování v místní škole

30. let ukončení provozu hospody u Koubů

 

     Na úvod všechny srdečně přivítala paní starostka Kalousová, pak se ujala slova paní Novotná a vzpomínala na hospodu u Koubů. Svůj příspěvek zpestřila zajímavými příhodami. O hasičském sboru mluvila paní Kutová, všem dobrovolným hasičům vřele poděkovala. Potom byla předána veliteli hasičů a místnímu hostinskému, panu Václavu Frkovi, který celou vzpomínkovou akci vymyslel, památná hasičská přilba.

 

     O historii školy v Lčovicích hovořila paní Schneiderová, místní knihovnice. Přivítala milé hosty paní ředitelku Konečnou a pana Dědiče, kteří v Lčovicích na škole působili. Dárky oběma předala paní Martanová a pan Frk. Pak se již slova ujal pan Dědič, který hovořil o působení na různých místech republiky, učil děti německé, cikánské ale i slovenské. O všem si psal deník, který pak literárně ztvárnil ve svých četných knihách. Potom se ujala slova paní Konečná, která na působení v obci Lčovice také ráda  vzpomíná.

dědič 045

    Po velmi živé diskuzi se  bývalí žáci lčovické školy vyfotili se svými učiteli. Po dobu setkání si všichni  mohli prohlédnout ve vestibulu výstavu dokumentů a fotografií. Na závěr následovala volná zábava,  občerstvení připravené místními občany, k tanci a poslechu hrálo seskupení lčovických muzikantů. Akce se setkala s mimořádným úspěchem.

-bs-

{gallery}vimperk/2013/zari/vzpominkyl_lcovice/{/gallery}