Mouřenecké léto vrcholí

Stalo se už tradicí, že Vás po celé léto zveme do kostela sv. Mořice na Mouřenci nad šumavským Annínem na přednášky, koncerty, meditace, pobožnosti nebo komentované prohlídky.  

Tento víkend tradici neporušíme. Léto na Mouřenci, tento velký cyklus akcí, se pomalu chýlí ke svému konci. Jsou před námi poslední dvě akce.

 

Zveme Vás v neděli 15. září ve 14 hodin na přednášku paní Heleny Pekárkové (dramaturgyně cyklu Léto na Mouřenci). Téma: Češi, Němci, Židé – soužití tří národností na Šumavě. Po přednášce je pro zájemce tradičně připravena komentovaná prohlídka kostela a kostnice.

 

 

Zároveň bychom Vás rádi pozvali na vyvrcholení Léta na Mouřenci.

V sobotu 21. září ve 14 hodin začíná v kostele na Mouřenci slavnostní pouťová česko-německá bohoslužba, kterou bude celebrovat místní duchovní P. Tomas van Zavrel.

 

Mše za účasti odsunutých rodáků se bude konat přesně 20 let od znovuvysvěcení kostela v roce 1993. Tehdy skončila tři roky trvající rekonstrukce zcela zchátralého a zdevastovaného kostela. Při jubliejní bohoslužbě výjimečně rozezníme unikátní gotický zvon z roku 1329 a P. Tomas van Zavrel požehná nové soše svatého Mořice /patrona kostela, kterého si křesťané připomínají 22. září/. Na sochu přispěly stovky návštěvníků od loňského srpna a část peněz věnoval kytarový virtuos Lubomír Brabec, který v kostele v srpnu bez nároku na honorář koncertoval.

 

Sochu zhotovil šumavský řezbář Karel Tittl z Velhartic. Po desítkách let se tak na Mouřenec vrátí socha, jejíž gotický originál je uložený v muzeu v Kašperkých Horách. Po slavnosti na Mouřenci se rodáci z Německa a přátelé Mouřence potkají na “kávě a štrůdlu” v Hotelu Annín.

 

! Pozor změna – původně jsme v programu avizovali, že slavnost 21. září bude začínat ve 13:30 divadelním představením “Legenda o sv. Mořici” v podání žáků ZŠ Dlouhá Ves. Toto představení je vzhledem k pracovnímu vytížení P. Tomase zrušeno, zatím bez náhrady.

 

Děkujeme za pochopení a těšíme se na vás na Mouřenci!

 

 

Za organizační tým, za Přátele Mouřence, 

 

Bc. Lukas MILOTA, novinář, průvodce a rodák ze Šumavy

mourenec-15-zari