Jan Vastl veze z Norska stříbro!

Další výborný výsledek Jana Vastla na konec sezóny 2013!

Kdo víc ukázal světu, že je výborný biker než Honza Vastl? Výborná reprezentace ČR a hlavně města Vimperk a trenéra Jiřího Lutovského.

 

Jan Vastl se stříbrem na Světovém poháru rozloučil s juniorskou kategorií

“Come on MiniKulhavy!” řval na Jana Vastla spíkr, když vjížděl do posledního okruhu spolu s Dánem. Kvůli spadlému řetězu ale o šanci na zlato přišel…

 

Budíček v pět hodin ráno. Venku mlha, déšť a deset stupňů. Takové bylo probuzení Jana Vastla a dalších českých juniorů v norském Hafjellu v den závodu. V 9:30 hodin pak odstartovali do posledního XCO závodu ve finále Světového poháru.

Nezáviděníhodné ráno ale české borce rozhodně nezlomilo. Naopak. Jan Vastl (Česká spořitelna Specialized junior) zakončil účinkování českých bikerů na olympijské sjezdovce excelentním druhým místem. V dešti a na uklouzané trati nestačil jen na Dána Carstensena, který ho předjel až v závěrečném okruhu. Na třetí pozici dojel domácí biker Augdal.

sp-hafjell-juniori-podium

“Dneska to bylo hodně těžký hlavně kvůli tomu dešti, trať už sama o sobě byla hodně náročná. Chtěl jsem se od začátku držet s těma nejlepšíma, jenže oni moc nejeli, tak jsem zkusil odjet a vytvořil jsem si náskok asi půl minuty,” popisoval ‘Vastlík’ vývoj závodu na pět okruhů. Hned v polovině toho úvodního šel do čela. Udržoval si půlminutový náskok nejdříve na Francouze Pigeona, který nakonec odpadl, pak otěže převzal Nor Augdal a nakonec mu po krku šel Dán Carstensen.

A ten už byl úspěšný. “Do posledního kola mě dolítnul Dán, protože mi spadl řetěz jak se bahno nabalovalo na převodník,” litoval v cíli Honza. “Celkem jsem si na něj ve výjezdu věřil. Zboňa s Dvořkou na mě řvali, ať to udělám jako včera Jára, ale řetěz mi znova spadl a on mi v tom kopci ujel. Musel jsem zastavit a nandat to, moc to nešlo.”

sp-hafjell-juniori-vastl

I když Vastlíka hnal i spíkr Dan Jarvis “Come on MiniKulhavy!”, dojet Dána už bylo nemožné. V závěrečném sjezdu proto jel technické pasáže na jistotu, aby udržel druhé místo. “Jsem spokojenej, druhý místo je krásný,” prohlásil Vastl, který se tak s juniorskou kategorií loučí, příští rok jej budeme vídat v U23.

sp-hafjell-juniori-rajchart

Vastlův týmový kolega Filip Kubín dojel dvaatřicátý.

Výsledky junioři:

1. Sebastian Fini Carstensen (DEN) 1:15:26 hod.

2. Jan Vastl (Česká spořitelna Specialized junior) +0:47

3.Eirik Sverdrup Augdal (NOR) +1:13

4. Piotr Konwa (POL) +1:25

5. Hugo Pigeon (FRA) +1:53

10. Jan Rajchart (Specialized CZ) +3:29

32. Filip Kubín (Česká spořitelna Specialized junior) +9:59

zdroj: mtbs.cz

foto: Michal Červený