‘Armáďák’ je na prodej

Včerejší zastupitelstvo odhlasovalo na svém jednání  záměr prodeje  bývalého Posádkového domu armády. V současné době  diskotéka a prostor zkušeben několika sušických kapel, v minulosti kulturní zařízení armády, v hlubší minulosti výstavní městská ubytovna se zájezdním hostincem, se pomalu ale jistě stává pro městský rozpočet značnou zátěží.  Město pro budovu nenašlo vlastní využití, proto zvažovalo její prodej. K tomu se nakonec přiklonila většina zastupitelů a  schválila usnesení, jímž souhlasí se zveřejněním záměru prodeje.

Na jednání zastupitelstva byl přítomen jak současný nájemce, tak i zástupci místních kapel – ti vyjádřili nespokojenost se současným stavem objektu jehož část využívají, a přivítali by její rekonstrukci. Celková rekonstrukce je ovšem nad současné finanční možnosti města a vzhledem k nenalezeným možnostem dalšího využití, je  i bezpředmětná.

 

Jednání zastupiteslstva bylo zahájeno slibem nového člena, Miroslava Vrhela (ČSSD), který  nahradil JUDr. Jiřinu Rippelovou. Miroslav Vrhel byl zároveň jmenován členem kontrolního výboru.

 

Na programu jednání byly kromě PDA i další majetkové záležiosti – schváleno bylo přidělení zakázky refinancovní úvěru na 96 b. j. České spořitelně a. s. která podala nejvýhodnější nabídku, o 300 tisíc se zvedl rozpočet na úpravy skate parku (práce nad rámec smlouvy z důvodu vyšší bezpečnosti provozu), 235 tisíc korun přibylo do kapitoly památkové péče.

 

Půl milionu navíc si v letošním roce vyžádají náklady na likvidaci odpadů. Každoročně se objem odpadů zvyšuje, zejména  jde o stavební materiál a demoliční odpad, které městský rozpočet zatěžují nejvíce.

 

Schváleno bylo i navýšení rozpočtu pro Sušické kulturní centrum p. o.,  v jehož letošním rozpočtu došlo k zásadním změnám. Projednávaná částka kterou je potřeba posílit rozpočet je tvořena, podle slov současného ředitele SKC, zejména nárůstem spotřeby energií, svůj značný podíl na ní má i objem vyplacených mzdových prostředků (odstupné) i nesprávně odhadnutý vývoj příjmů a výdajů, kalkulovaný předchozím vedením pro rok 2013. Částka, která v rozpočtu chybí, dosahuje 682 tisíc korun.

 

Osmá třída v mateřince je již hotová a děti v MŠ Smetanova navštěvují nově upravené a vybavené prostory. Rekonstrukce části objektu, kde je nová třída umístěna, probíhala v létě. Oproti předpokládaným nákladům bylo ale třeba provést i další  nezbytné práce, které umožnily bezproblémový provoz třídy. Původní rozpočet 500 tisíc korun byl značně překročen a zastupitelé včera schválili navýšení  rozpočtu MŠ o 450 tisíc korun tak, aby bylo možné pokrýt veškeré náklady spojené s vybudováním osmé třídy školky.

 

Zastupitelstvo uložilo radě města a odboru majetku a rozvoje města,  zabývat se řešením současného smluvníh vztahu s firmou Rumpold-P s. r. o. Plzeň, která pro město zajišťuje likvidaci odpadů.  Stávající smuvní vztah je z roku 1998  a z hlediska cen je každoročně upravován smluvním dodatkem. Nárůst cen likvidace odpadu řešili zastupitelé i včera – předpokládaná částka, o k terou se zvýší výdaje města na likvidaci odpadů v letošním roce se pohybuje zhruba kolem 120 tisíc korun. Dodavatel sužby navrhuje řešit stávající smlouvu generálním dodatkem. Zastupitelstvo včera schválilo dodatek pro rok 2013 a výše uvedené ukádající usnesení a není vyloučeno, že  město přistoupí k vypsání nového výběrového řízení na  dodavatele této služby.

 

On line výherní  terminály ve městě zůstanou až do konce roku 2014. Podle Obecně závazné vyhlášky, kterou zastupitelé města  letos na začátku roku odhlasovali plošný zákaz výherních automatů ve městě, ale tomuto zákazu nepodléhaly on line výherní terminály (povolovalo Ministerstvo financí). Na základě nálezu Ústavního soudu mají obce a města nyní možnost regulovat i tato zařízení. Konkrétně v Sušici  měla některá z nich povolení k provozování až do konce roku 2014. Zastupitelstvo nevyužilo možnost k  okamžitému zastavení jejich provozu mj. také proto, že  příjmy z nich plynou do rozpočtu nemocnice – jde o částku kolem 4 milionů korun ročně. 

-as-

 

Pražský hrad – prohlídky hlavních památek a zahrad, pěší procházka přes Malou Stranu, Karlův most,

      Staroměstské náměstí do Židovského města, Vyšehrad – prohlídka vyšehradského hřbitova.