ilustrhasicivsichni

Autobus se převrátil, uvnitř jsou lidé

Více než čtyřista (419) záchranářů, policistů, hasičů, leteckých záchranářů a zdravotníků se dnes zapojilo do jednoho z největších cvičení, které má za úkol prověřit připravenost složek na podobné tragické události. Téma cvičení vychází  z dubnové nehody,  které se odehrála na dálnici D5.

 

Cvičení začalo  ve 13 hodin. “Na silnici č. 19122 z Klatov na Ostřelice v prostoru zvaném Čertovka došlo k dopravní nehodě linkového autobusu. Ten se převrátil na bok. V autobuse zůstane zaklíněno všech 32 cestujících, i řidič. Dvě osoby nehodu nepřežijí, další bilance zraněných je následující – 6 těžce zraněných, z toho 4 do nemocnice transportuje vrtulník, 10 středně těžce zraněných a 15 lehce. Klíčové pro cvičení je třídění zraněných, jejich transport do nemocnic a evidence,popisuje mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. 

 

Cílem cvičení je připravit se na dopravní nehodu s velkým počtem zraněných, takže do cvičení se zapojí nejen hasiči a policisté a zdravotníci, ale také Letecká záchranná služba a nemocncie v Plzni i v Klatovech.  “Cvičení se připravuje více než rok. Vzhledem k tragické dopravní nehodě, která se stala 8. dubna letošního roku u Rokycan, se na původní záměr cvičení navázaly další úkoly – například spolupráce s médii, nebo zřízení informační linky pro podávání rámcových informací blízkým osobám zraněných,” dodává mluvčí hasičů. 

 

-red, qap.cz-