Jubilejní pouť na Hůrce

paškál

Na Šumavě je mnoho míst, která se minulý režim rozhodl vyhladit z map i z lidských vzpomínek. Že se mu to nepodařilo, je zásluhou desítek dobrovolníků. Jen díky jejich úsilí získávají tato místa nový život a jsou nám trvalou připomínkou dávných generací.

pohled zevnitř

Jedním z těchto míst je Stará Hůrka u Železné Rudy. Zde na místě původní osady bylo díky úsilí P. Ing. Mgr. Vítězslava Holého a jeho přátel započato s obnovou 10 let po sametové revoluci v roce 1998, a tak 9. července 2002 mohl být zavěšen “Zvon Porozumění”. Kaple byla vysvěcena v roce 2003. Odhalení památníku a desky se jmény zastřelených na st. hranici na Šumavě se konalo 18. září 2004. Pak začala obnova pomalu již zmizelých základů kostela nacházející se pod nánosy suti, a hřbitova, kdy do dvou hrobů byly sneseny rozházené kosti a lebky a pietně uloženy.

První mše sv. na základech kostela pod širým nebem byla sloužena v září 2008 za velké účasti českých i německých poutníků. Postupně pak byl postaven vchod do kostela  a v roce 2011 dokončeno  ohraničení původního hřbitovního prostoru a vyčištění základů márnice.Všichni  dárci, sponzoři, ale i parta lidí s P. Holým mají dobrý pocit z výsledku svého snažení. Snad také proto, že bylo dáno trochu do pořádku to, co člověk ve své zlobě pokazil.

lidé

V sobotu 14. září ve svátek Povýšení sv. Kříže se zde sešlo na 80 poutníků z Čech i z Německa aby si zde připomněli 10. výročí posvěcení zrekonstruované kaple mší svatou, kterou sloužil právě otec Vítězslav Holý.

A tak Hůrka žije a bude žít dál, navzdory všemu snažení o její likvidaci.

kostel

vstup

výstava

mše

mše 2

 

Text: doc, Vladimír Černý

Foto: Vladimír Černý