Ředitel gymnázia: začínám 26. rok

Sušické gymnázium se do nového školního roku rozjelo s novým vedením. V čele školy stojí ředitel Mgr. Ivan Kratochvíl. Co nového přinese škole nový ředitel?

g1reditel kratochvil (3)     Padesátiletý Mgr. Ivan Kratochvíl se narodil a trvale žije v Sušici, je ženatý, jeho dva synové studují oba na VŠ v Praze. Starší syn v letošním roce úspěšně ukončil bakalářské studium a pokračuje v magisterském studiu na ČZU – provozně-ekonomická fakulta, obor veřejná správa a regionální rozvoj. Mladší ukončil studium na Gymnáziu Sušice a začal studovat na VŠE – podnikohospodářské fakultě.

 


Jak dlouho pracujete na sušickém gymnáziu a jaká je vaše aprobace?

Sušické gymnázium jsem navštěvoval už jako žák a po vysoké škole a základní vojenské službě jsem nastoupil do gymnázia v roce 1988 – začínám tedy 26. rok svého ‘působení’ tady. Vystudoval jsem Pedagogickou fakultu v Plzni, UVVP, obor zeměpis – ruský jazyk.

 


Proč jste se nepřihlásil už do prvního výběrového řízení na jaře?

Neměl jsem nejmenší důvod. PaedDr. Vít Potužák, který stál v čele gymnázia od
roku 2006, byl nejen podle mého názoru velmi dobrým ředitelem s přirozenou autoritou, schopností vést lidi, s citem pro rozhodování. Nikdo proto nečekal, že první konkurz dopadne tak, jak dopadl.

 

Výběrová komise vyhodnotila vaši koncepci jako nejlepší a doporučila vaše jmenování do funkce. Můžete hlavní body koncepce, podle níž se chcete na svém postu řídit, konkrétně přiblížit?

 

Koncepce se dotýká několika oblastí – oblasti výchovně- vzdělávací, oblasti řízení, oblasti vnějších vztahů a materiálně-technických a hygienických podmínek vzdělávání. V každé z těchto oblastí je před námi každoročně velké množství úkolů. Mezi nejdůležitější patří přesvědčit rodiče a budoucí žáky, zvláště 9. tříd, že gymnaziální vzdělání je tím nejkomplexnějším a nejlepším odrazovým můstkem pro další vzdělávání na vysokých školách. A já jsem rád, že máme v gymnáziu tým kvalitních, erudovaných pedagogů, o čemž svědčí jak výsledky letošních státních maturit, tak každoroční úspěchy našich žáků v krajských či národních kolech soutěží.
Dalším neméně důležitým bodem je postupná obměna sboru a zapracování nových mladých pedagogů.
I když letošní rok dokončujeme dvě investiční akce (výměna střešní krytiny a bezbariérový přístup do gymnázia), je bezpodmínečně nutná rekonstrukce a modernizace šaten v suterénu budovy, které jsou v havarijním stavu. Pro letošní rok toto vidím jako další stěžejní úkol.

 

Jak přijali vaše jmenování kolegové?

To je spíše otázka pro kolegy než pro mě. Ale podle reakce většiny a širší veřejnosti se domnívám, že mé jmenování přijali kladně. Plně chápu a respektuji ale i opačný názor. A věřím, že i ty přesvědčím.

 


Už jste stihl realizovat nějaké změny – a jaké?

Paní redaktorko, máme za sebou prvních 14 dní školy, což je velmi krátká doba na nějaké zásadní změny.

 

To sice ano, ale ve funkci už pár měsíců jste, i když prázdninových. Dobře, tedy jiná otázka – co byste, jako ředitel a pedagog přivítal, aby se změnilo v našem školském systému obecně? Co by usnadnilo a zkvalitnilo vaši práci?

 

První, co mě napadá, je změna způsobu financování školství. V současné době je škola financována podle počtu žáků – bez ohledu na to, jaké má výsledky, jak se absolventi uplatňují na trhu práce … Díky stávajícímu systému školy bojují s nedostatkem financí jak na provoz a vybavení škol, tak na další vzdělávání pedagogických pracovníků a v neposlední řadě i při ohodnocení jejich práce. Granty a projekty jsou sice dílčím řešením získávání peněz do škol, ale základní problém nevyřeší. Určitou možností do budoucna, co se týká ohodnocení práce pedagoga, může být připravovaný kariérní řád. Jen se trochu bojím, abychom v systému kariérního růstu nezapomínali na to základní – a tím je žák.

Další usnadnění práce ve školství bych viděl ve snížení množství administrativy. Počet změn, vyhlášek, tabulek a hlášení se rok co rok neustále zvyšuje. Ale to není problém pouze ve školství.

 

Zpět do Sušice – jakou vizi pro sušické gymnázium, které by mělo být výběrovou školou, byste rád realizoval a jak?

Mojí vizí je „navázat na vše kladné a fungující s cílem vybudovat moderní a prestižní školu se spokojenými žáky, jejich rodiči a učiteli“. Snažit se posouvat školu dál, udržet trend kvalitní výuky a konkurenceschopnost gymnázia. Ale škola není jen o novém řediteli. Je nutné, aby každý na této škole, jak pedagogové, žáci, tak i ostatní pracovníci školy šli společně za stanoveným cílem, protože jen tak bude škola úspěšná a prosperovat. A bez úzké spolupráce s rodiči, Radou školy, zřizovatelem a Městem Sušice si naplnění vize nedokážu představit.

 


Myslíte si, že  pro to budete mít dostatek prostoru i co se týká spolupráce se zřizovatelem školy, krajem?

Jak už jsem uvedl výše, kromě dlouholeté úzké spolupráce s městem Sušice je samozřejmostí spolupráce se zřizovatelem, krajskými zastupiteli a členy školské komise OŠMT Plzeň. Jsem teprve na začátku funkčního období, ale během srpna a září jsem již několikrát jednal s vedoucí odboru školství, mládeže a sportu JUDr. Havlíčkovou a dalšími zaměstnanci KÚ Plzeň a mé pocity jsou veskrze pozitivní a kladné.

 

Děkuji za rozhovor  a přeji Vám ve Vaší práci spokojenost a úspěch.

Andrea Staňková

-foto el-