kolaz

Vrchol Léta na Mouřenci

Bohoslužbou a žehnáním sochy vyvrcholí v sobotu v kostele na Mouřenci oslavy 20. výročí znovuvysvěcení.

p9030432

 

Poutní česko-německou bohoslužbou a žehnáním nové sochy vyvrcholí v sobotu 21. září oslavy 20. výročí znovuvysvěcení kostela svatého Mořice na Mouřenci nad Annínem. Slavnostní mše za účasti německých rodáků začne ve 14 hodin. Šumavský chrám se ale veřejnosti otevře už o hodinu dříve, kdy je pro zájemce připravena komentovaná prohlídka kostela i barokní kostnice.

 

Tradiční a zároveň jubilejní mši bude sloužit místní duchovní správce P. Tomas van Zavrel. „Opět přijedou němečtí rodáci, kteří nechali v devadesátých letech kostel opravit a kteří zde prožili dětství a mládí. Přichází sem také stále více českých poutníků a turistů. Setkání lidí z obou stran hranice nepochybně přispívá k přátelství obou národů a k napravení mnohých křivd a smutných událostí, kterých byl Mouřenec svědkem ve válečných a poválečných letech,“ říká páter van Zavrel, který se v posledních dvou letech snaží chrám spolu s dalšími dobrovolníky otevřít veřejnosti.

 

Začátek víkendové mše oznámí gotický zvon z roku 1329, který dodnes visí ve věži a patří mezi nejstarší na Šumavě. V posledních letech jeho úlohu převzaly dva nové zvony poháněné elektřinou „Scházíme se na Mouřenci 20 let poté, jubilejních 20 let od chvíle, kdy byl kostel zachráněn. To je právě ten slavnostní okamžik, kdy bychom ručně ovládaný zvon měli nechat zaznít,“ říká novinář, annínský rodák a jeden z organizátorů mouřeneckých akcí Lukáš Milota. Víkendovou mši doprovodí na varhany šumavský historik a hudebník dr. Vladimír Horpeniak. Odpoledne se rodáci a přátelé Mouřence potkají v Hotelu Annín na „kávě a štrůdlu“.

 

svaty moric2

 

Při sobotní bohoslužbě požehná P. Tomas van Zavrel nové soše svatého Mořice. „Před rokem jsem se s duchovní správou dohodl, že peníze, které lidé věnují kostelu při prohlídkách nebo koncertech, půjdou na dřevěnou sochu patrona tohoto chrámu. Socha nahradí pět set let starý originál, který kdysi v kostele byl a nyní je uložený v bezpečí v Muzeu Šumavy v Kašperských Horách. 110 cm vysokou figuru světce zhotovil známý šumavský řezbář a např. jeden z autorů sušického mechanického betlému Karel Tittl z Velhartic,“ upřesňuje Lukáš Milota, který loni přišel s podpůrnou iniciativou Přátelé Mouřence a propaguje kostel a pořádané akce na internetových stránkách www.pratelemourence.cz. „Chci moc poděkovat stovkám lidí, kteří na sochu při akcích v kostele přispěli. Dík patří také panu Lubomíru Brabcovi, který na Mouřenci vystoupil zadarmo a výtěžek z koncertu věnoval právě na sochu svatého Mořice,“ uzavírá Milota. Za sochu a její menší model zaplatí farnost 30 tisíc korun.

 

O přípravu kostela na sobotní bohoslužbu, úklid a květinovou výzdobu se stará několik dobrovolníků. Samotná mše se koná za výrazné podpory Obecního úřadu Dlouhá Ves a také Hotelu Annín, který u kostela zajistí prodej občerstvení.

 

 Víkendová bohoslužba bude i oficiálním závěrem několikaměsíčního kulturně-vzdělávacího cyklu Léto na Mouřenci. „Od května přicházeli lidé na Mouřenec na odborné přednášky zaměřené na historii i současnost kostela a Šumavy, ale také koncerty a samozřejmě komentované prohlídky. Milovníci středověkého umění vyslechli např. přednášku prof. Jana Royta o vzácných mouřeneckých gotických freskách, bezmála stovka lidí si přišla poslechnout benefiční recitál kytarového virtuóza Lubomíra Brabce,“ říká za organizátory programová dramaturgyně cyklu Helena Pekárková. Celkem Léto na Mouřenci přilákalo téměř 1 000 návštěvníků. Partnery cyklu byl po celé léto Hotel Annín, hlavními mediálními partnery Český rozhlas Plzeň, Klatovský deník a servery Šumavanet a www.sumava.eu

-lm-