Režisér Plecitý uvádí v Sušici další předpremiéru

POSLEDNÍ ODMĚNA – příběh se točí okolo úspěšného spisovatele fantasy románů Kevina Jareše. Ten, ačkoliv se na první pohled může zdát, že mu v jeho slávě a bohatství nic nechybí, prochází krizí středního věku. Proto se rozhodne k radikálnímu kroku a napíše poslední knížku, ve které nechá zemřít fanoušky milovanou ústřední postavu své fantasy série – Barbara Erdana. Velmi záhy se ale ukáže, že zbavit se Erdana nebude tak jednoduché…

plakatposledniodmena

 

V rámci oslav 1. narozenin sušického kina se v sobotu 28. září ve 20:30 hodin koná slavnostní předpremiéra absolventského filmu Poslední odměna, který natočil sušický rodák Ladislav Plecitý.

plecity zitra 2012   Ladislav Plecitý je studentem Filmové akademie Miroslava Ondříčka a v sušickém kině už jste loni mohli vidět jeho studentský film Zítra. Tentokrát se představí snímkem na motivy povídky Terryho Pratchetta, jenž mu osobně udělil svolení k natáčení. Ladislav Plecitý je tak prvním českým filmovým režisérem, jemuž Terry Pratchett poskytl autorská práva ke svému dílu.

 

“Paradoxně asi o měsíc déle než psaní samotného scénáře mi trvalo přeložit jej do angličtiny. Poté jsem ho poslal přímo panu Pratchettovi, připojil k tomu režijní explikaci a pár svých předchozích krátkých filmů a požádal o autorská práva pro nekomerční využití. Vysvětlil jsem, že film chci dělat především pro jeho fanoušky, kteří budou mít možnost shlédnout film zdarma na festivalech a na internetu. Zanedlouho se mi ozval jeho agent Colin Smythe a ještě jeho americký právník, který má na starosti přeprodej autorských práv pro filmové adaptace a začali jsme to řešit. Moje představa se jim pravděpodobně zamlouvala, protože vše probíhalo relativně hladce. Pouze mi poslali pár připomínek ke scénáři,” vysvětlil režisér Ladislav Plecitý k tomu, jak zaujal svého oblíbeného spisovatele. „Jsem obrovský fanoušek Terryho. Mám přečtené všechny jeho knihy,” doplňuje s úsměvem.

 

Hrdinou filmu Poslední odměna je spisovatel Kevin Jareš (Jarek Hylebrant), který se proslavil fantasy ságou o Barbaru Erdanovi (Marko Igonda). I přesto, že je slavný, bohatý a úspěšný, něco mu v životě chybí. Úspěch si vybírá daň na jeho osobním životě. Proto se rozhodně udělat radikální krok – napíše poslední knihu, ve které nechá svého hrdinu, Barbara Erdana, zemřít. Ten se však druhý den zhmotní u jeho dveří a žádá svou poslední odměnu. Tím se rozpoutává kolotoč událostí, během nichž se musí Kevin Jareš vyrovnávat s problémy nejen se svou přítelkyní (Lenka Zahradnická) a chamtivým agentem (Tomáš Matonoha), ale také s tím, že se mu do obýváku nastěhoval dvoumetrový válečník z fantasy světa.

 

„Láďa je jeden z nejtalentovanějších mladých tvůrců v Čechách 
a scénář byl fenomenálně napsaný. Film má úžasnou psychologii postav, barevné a hluboké charaktery, točili jsme na krásných lokacích v Praze a jižních Čechách a navíc je zpracováním díla legendárního spisovatele,” pochvaluje si Jarek Hylebrant (Hodinu nevíš, 7 dní hříchů), představitel hlavní role. S tím souhlasí i další herec, který se ve filmu objeví, Tomáš Matonoha: „Zaujal mě scénář a filmy, které dělal režisér už předtím. Také jsem dlouho nehrál ve studentském filmu, tak jsem si řekl, že by to mohla být příjemná změna. Je to zase něco jiného, trochu karikatura, ale tyhle věci se mnohdy hrají líp, než nudná psychologie.”

Sám režisér a scenárista Ladislav Plecitý o filmu říká: „Není to jen čistokrevná fantasy nebo prvoplánová komedie, ale řeší poměrně závažná traumata hlavní postavy a několik velmi zajímavých problémů. V čem je pravé štěstí, co nás naplňuje, čemu věříme? Co dělat, když ztratíme milovanou osobu? Jak moc je důležité snít? Jak se vyrovnat se světem, ve kterém vám nikdo nerozumí? Pozoruhodný je také konflikt Barbara Erdana, který je zvyklý rozpoznávat zlo na první pohled, s prostředím plným přetvářky, lží a prospěchářství. Tohle všechno je ale víceméně jen pozadí příběhu. Nejdůležitější pro mě je, aby se diváci během filmu bavili, na konci možná trochu dojali a hlavně o filmu diskutovali. Protože existuje několik možností, jak si to, co se v Poslední odměně odehraje, interpretovat. Každý si to může vyložit po svém.”

Ačkoliv středněmetrážní film Poslední odměna čítá kolem 40 minut, v kině na vás 28. září čeká téměř dvouhodinový program. Premiérovým večerem vás provede moderátor Radek Nakládal. Ještě před samotnou předpremiérou Ladislava Plecitého máte jedinečnou příležitost vidět krátký slovenský film Pandy od Matúše Vizára, který na filmovém festivalu v Cannes získal 3. místo v kategorii Krátkých a středně dlouhých studentských filmů.

 

Po shlédnutí Poslední odměny se vám představí herci a tvůrci snímku, živě zahraje kapela UG – Strýčkova zahrádka, budete mít jedinečnou možnost nahlédnout do zákulisí natáčení tohoto filmu. Celý večer pak vyvrcholí stylovou afterpárty ve filmových kostýmech.

Přijďte nasát atmosféru magického světa Terryho Pratchetta v podání českých studentů filmového řemesla!

 

-ssh, red-